Републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп обмисля да назначи милиардера Илон Мъск за свой политически съветник, ако си върне Белия дом на изборите през ноември, съобщават "Ройтерс" и "Уол стрийт джърнъл".

Двамата са обсъдили начини Мъск, който управлява социалната мрежа X, както и SpaceX и Tesla, да има "официален принос и влияние" върху икономическите политики и политиките за сигурност на границите.

Мъск е информирал Тръмп за продължаващата му кампания за влияние, целяща да убеди влиятелни бизнес лидери в САЩ да не подкрепят президента демократ Джо Байдън, който победи Тръмп на изборите през 2020 г. и сега се бори за втори мандат.

Във въпросните разговори е участвал и милиардерът инвеститор Нелсън Пелц и те са включвали дискусии за финансиране на "проект, управляван от данни за предотвратяване на измама на гласоподавателите".

Говорителят на кампанията на Тръмп Браян Хюз заяви, че само Тръмп ще реши "каква роля играе даден човек в неговото президентство".

Мъск обвини Байдън, че има интерес от мигрантската криза в САЩ

Мъск обвини Байдън, че има интерес от мигрантската криза в САЩ

Счита, че за демократите мигрантите са потенциални гласоподаватели и затова ги допускат в страната

През март, след среща с Тръмп във Флорида, Мъск - ​​един от най-богатите хора в света - обяви, че няма да дари пари на Тръмп или Байдън. Вместо това той има за цел "да използва влиянието си, за да помогне Байдън да бъде победен, като стимулира подкрепата на влиятелни съюзници", посочи човек, запознат с въпроса.

През последните години Мъск прегърна по-здраво Републиканската партия.

Той заяви, без да дава доказателства, че Байдън умишлено позволява на мигранти да преминават границата между САЩ и Мексико. Освен това подкрепи антисемитски коментари в социалната мрежа X, въпреки че самият Мъск отрича да е антисемит.

Въпреки че публично критикува политиките на Байдън по отношение на имиграцията, електрическите превозни средства и митата, Мъск не е разкрил официално кого ще подкрепи на вота през ноември и Тръмп посочва, че не знае дали има подкрепата на милиардера.

Възгледите на Мъск са навредили на репутацията му сред някои потребители, според проучване на CivicScience.

Тръмп беше активен потребител на Twitter, настоящ X, но беше блокиран от социалната мрежа след атаката на 6 януари 2021 г. срещу Капитолия на САЩ. Тогава той стартира конкурентната си платформа Truth Social.

Байдън води на Тръмп с 1%

Байдън води на Тръмп с 1%

Разликата се е стопила от последното допитване