Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се яви във федералния съд на Маями, щата Флорида във вторник, където се води историческото дело срещу него, съобщава New York Post.  

Малко преди заминаването Тръмп написа в своята платформа Truth Social: "Един от най-тъжните дни в историята на нашата страна! Ние сме нация в упадък!!!" 

Срещу него са повдигнати 37 федерални обвинения - повечето от които се отнасят до незаконно съхраняване на информация за националната сигурност.

Делото започна след 22 часа българско време.  Тръмп очаквано  се призна за невинен. Той беше освободен от ареста, след като му бяха повдигнати обвиненията. 

Тръмп беше арестуван за по-малко от два часа, след което напусна съдебната палата и отиде на летището, откъдето ще отлети за Ню Джърси.

На излизане от залата той каза на група свои поддръжници: "Това е нагласена сделка. Имаме манипулирана държава".

Това вероятно е само началото на съдебна битка, която вероятно ще се разиграе през следващите месеци, докато той води кампания за спечелване на президентския пост на изборите през ноември 2024 г. Експерти казват, че може да мине година или повече, преди да се проведе процес.

76-годишният Тръмп е първият действащ или бивш президент, обвинен във федерално престъпление. Преди началото на съдебното заседание стана ясно, че той няма да бъде с белезници и няма да бъде сниман, преди да се яви пред съдия Джонатан Гудман. 

Той се върна в своя голф курорт Бедминстър, като ще направи изявление няколко часа по-късно. 

Той отхвърли всички обвинения и обвини настоящия президент Джо Байдън в "лов на вещици". По думите му, обвиненията срещу него всъщност помагат в кампанията му за нов мандат в Белия дом. 

Тръмп води сред кандидатите на републиканците. След него са губернаторът на американския щат Флорида Рон Десантис и бившият вицепрезидент Майк Пенс.

Тръмп: Байдън продължава с лова на вещици срещу мен

Тръмп: Байдън продължава с лова на вещици срещу мен

Правосъдието и демокрацията са подкопани, смята бившият президент

Още преди Тръмп да пристигне в съда, пред сградата се събраха привърженици и противници. 

Алина Хаба, адвокат и говорител на Доналд Тръмп, защити бившия президент пред сградата на съда.

"Решението да се повдигнат обвинения срещу президента Тръмп, като същевременно се затварят очите за другите, е емблематично за корупцията, която имаме тук, каза тя, повтаряйки твърденията на президента, че обвиненията са политически мотивирани. Намираме се в повратна точка в историята на нашата нация с целенасоченото съдебно преследване на водещ политически опонент."

Хаба е адвокат на Тръмп, но не го представлява в този случай.

На ежедневния брифинг за пресата в Белия дом прессекретарят Карин Жан-Пиер беше изключително сдържанa относно обвинението срещу Тръмп и днешните събития във Флорида. Жан-Пиер беше питанa многократно за възгледите на Байдън относно обвинителния акт, но до голяма степен отказа да отговори. Тя отказа дори да признае, че президентът е бил информиран по въпроса.

"Ще оставим Министерството на правосъдието да си свърши работата", каза тя.

По-късно самият Байдън единствено отговори с "Не" на въпрос ще коментира ли процеса. 

Майк Помпео, който беше държавен секретар на Доналд Тръмп от 2018 г. до 2021 г., каза, че начинът, по който бившият му шеф е боравил с класифицирана информация след напускането на поста, е бил "грешен". В интервю за Fox News републиканецът каза: "Ако обвиненията са верни, а има много индикации, че са, президентът Тръмп е класифицирал документи там, където не е трябвало да ги има, и след това, когато му се даде възможност да ги върне , той избра да не го прави по каквато и да е причина."

Помпео отбеляза, че има богат опит с поверителни записи, като преди това е служил в Конгреса и като първия директор на ЦРУ на Тръмп. Въпреки че в някои случаи такива записи може да се съхраняват по погрешка, каза той, непредаването им при поискване е "несъвместимо със защитата на американските войници, моряци, летци и морски пехотинци".

"Той е ядосан, отмъстителен и тъжен", каза Крис Кристи, който наскоро обяви, че също се впуска в битката за Белия дом и също е известен критик на Тръмп.

Помощник на Тръмп с обвинение за класифицирани документи

Помощник на Тръмп с обвинение за класифицирани документи

Поредни неприятности за експрезидента

Припомняме, че Уолт Наута, бивш военен помощник в Белия дом, който работеше за Тръмп като помощник в неговия курорт Палм Бийч във Флорида, също беше обвинен като съучастник в шест обвинения, включително заговор, укриване и укриване на документи, както и изготвяне на фалшиви документи изявления.

Неговото дело бе отложено за 27 юни. Стана ясно, че той също се признава за невинен. 

Заседанието се проведе ден преди рождения ден на Тръмп. 

Междувременно, стана ясно, че писателката и журналистка Е. Джийн Карол, която осъди Тръмп за сексуално посегателство, може да промени първоначалното си дело за клевета, заведено срещу бившия президент Тръмп, за да включи допълнителни коментари, които той е направил за нея, постанови съдия във вторник.