Доналд Тръмп избягва да коментира ситуацията между Русия и Украйна и определя, че и двете страни са виновни за засиленото напрежение около Кримския полуостров, съобщава "Индипендънт".

В първите си коментари, американският президент обясни: "Не ни харесва това, което се случва и в двата случая. Не ни харесва какво се случва и се надяваме, че ще се оправи. Знам, че Европа не е въодушевена, те работят върху проблема, всички работим заедно".

Пред репортери извън Белия дом, преди да започнат кампанията си в Мисисипи, Тръмп коментира: "Не е добре. Ние изобщо не сме доволни от това. Въобще не сме. Оповестихме позицията си да бъде ясна и ние не сме доволни от всичко това."

Русия обезпокоена - Украйна може да разпали конфликта

Русия обезпокоена - Украйна може да разпали конфликта

Налагането на военно положение в различни региони потенциално може да доведе до заплаха

Марк Дейвид Симаковски, старши сътрудник в центъра за Евразия в Атлантическия съвет коментира, че Путин "ще наблюдава внимателно реакцията на Вашингтон". Руският президент ще "вземе предвид мярката за вероятната липса на интерес от страна на Тръмп за Украйна" преди срещата на Г-20 по-късно тази седмица в Аржентина, където ще се срещнат двамата лидери.

Ники Хейли, посланикът на САЩ в ООН реагира по-сериозно по отношение на агресията на Русия, която тя осъди като "скандална" и "безразсъдна" ескалация на напрежението в Крим.

"В името на международния мир и сигурност Русия трябва незабавно да прекрати незаконното си поведение и да зачита навигационните права и свободи на всички държави", добави Хейли, която трябва да напусне поста си през януари.

Ердоган призовава Русия и Украйна да преговарят

Ердоган призовава Русия и Украйна да преговарят

Турция иска Черно море да е мирно море

В неделя, Русия конфискува три украински кораба, твърдейки, че са нарушили границата. Корабите се опитали да влязат в Азовско море през Керченския пролив край бреговете на Крим, като по този начин навлизат във "временно затворената зона на руски териториални води", според Москва.

Украйна наложи военно положение в отговор на руските действията, но също така потвърди, че офицери от разузнаването са били на борда на корабите, които Русия описа като "преднамерена провокация".