Депутатите в украинската Върховна рада одобриха указа на президента Петро Порошенко за въвеждане на военно положение в Украйна заради руската агресия в Азовско море, предаде агенция "Униан".

Военното положение влиза в сила от 28 ноември за срок от един месец. То ще действа в областите, граничещи с Русия и непризнатото от международната общност Приднестровие.

Президентът Порошенко посочи списъка на тези области: Виницка, Луганска, Николаевска, Одеска, Сумска, Харковска, Черниговска, Херсонска, както и вътрешните води на Азовско-Керченската акватория.

Председателят на Върховната рада Андрей Парубий отбеляза, че по време на консултациите при президента е постигнато съгласие президентските избори в страната да се проведат на 31 март 2019 г. Преди това имаше съмнения, че военното положение може да доведе до отмяна на вота.

Украйна приведе армията си в пълна бойна готовност

Украйна приведе армията си в пълна бойна готовност

В пълна бойна готовност е приведена и Службата за сигурност на Украйна

Припомняме, вчера Русия плени три украински военни кораба в Азовско море, заедно с 23-ма моряци.  

Военното положение е специфичен правов ред, предоставящ на органите на държавната власт специални правомощия, необходими за противодействие на заплаха. То е свързано с временно ограничаване на гражданските свободи и на интересите на юридическите лица. Същевременно военните и гражданските власти получават по-широки правомощия да използват човешките и материалните ресурси на страната.

Киев разпространи запис, доказващ агресията на Русия?

Киев разпространи запис, доказващ агресията на Русия?

На записа руски моряци получават нареждане да унищожат всичко