Президентът Доналд Тръмп нападна посланика, който даде показания в разследването за импийчмънт, твърдейки, че тя е отказала да окачи снимката му в посолството на САЩ в Украйна, съобщава БиБиСи.

Тръмп обясни в сутрешното шоу на "Фокс нюз", че бившият посланик Мари Йованович, че "не искаше да постави моята снимка в посолството" в Украйна. Йованович свидетелства миналата седмица, че е уволнена заради "неверни твърдения" от хора със "съмнителни мотиви".

Тя бе един от 12-те свидетели, които дадоха показания през последните две седмици в разследването за импийчмънт, за предполагаема злоупотреба с власт от президента. В телефонно обаждане до предаването в петък сутринта, Тръмп определи Йованович като "онази жената" и коментира, че е чул много "лоши неща за нея".

"Този посланик, за когото всички казват, че е толкова прекрасен, няма да окачи моята снимка в посолството. Тя отговаря за посолството, а отне около година и половина, две години." Той добави, че личният му адвокат Руди Джулиани "не казва добри неща" за нея.

"Тя каза лоши неща за мен, няма да ме защитава и имам право да сменя посланика. Стандартът е да поставите снимката на президента на САЩ в посолството. Така че това не е ангел, тази жена, ОК?", коментира Тръмп.

Не за първи път президентът атакува Йованович.

Уволнената посланичка на САЩ в Украйна видя съгласувана кампания срещу себе си

Уволнената посланичка на САЩ в Украйна видя съгласувана кампания срещу себе си

Сюжетът е част от процедурата по импийчмънт срещу Тръмп

Републиканският президент я нападаше в "Tуитър", докато тя свидетелстваше миналия петък - ход, който демократите определят като заплаха на свидетели.

Дипломат от кариерата, Йованович е отзована като американски посланик в Киев през май, два месеца преди телефонно обаждане между Тръмп и украинския президент Зеленски, което е в основата на разследването в Конгреса.

Президентът използва значителна част от телевизионното си интервю в петък, обсъждайки теория на конспирацията, че Украйна, а не Русия, се намесва в президентските избори в САЩ 2016.

Тези твърдения бяха маркирани като "измислен разказ" от свидетеля по импийчмънта, бившия служител на разузнаването в Белия дом и експерта по Русия Фиона Хил.

Фиона Хил: Защитниците на Тръмп да спрат да лъжат за Украйна

Фиона Хил: Защитниците на Тръмп да спрат да лъжат за Украйна

Лъжите им обслужват Кремъл…

Тръмп споменава "дълбоката държава" няколко пъти пред "Фокс и приятели" и многократно твърди, че Украйна е искала той да загуби изборите през 2016 година.

"Не забравяйте - Украйна ме намрази. Те бяха срещу мен на изборите, искаха Хилари Клинтън да спечели. Когато спечелих, изведнъж станаха толкова добри, че трябваше да компенсират", обясни президентът на САЩ.

В четвъртък Хил наистина каза, че украински служители са говорили пренебрежително за Тръмп, но само защото са очаквали Хилари Клинтън да спечели Белия дом.

Тя предупреди да не се популяризират "политически фалшиви лъжи", които се стремят да поставят под съмнение предполагаемата намеса на Русия в американските избори.

В своето интервю в петък Тръмп защити решението си да изпрати Джулиани в Украйна. Той каза, че бившият кмет на Ню Йорк "е голям борец срещу престъпността" и "легендарна фигура". "Когато си имате работа с корумпирана страна, Руди Джулиани получава пълномощия, заради репутацията си".

Тръмп пожела процес по импийчмънт в Сената на САЩ

Тръмп пожела процес по импийчмънт в Сената на САЩ

Искал "лудия" Адам Шиф да дава показания