Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди Европейския съюз, че администрацията му ще наложи мита върху внесените от ЕС автомобили, ако Общността не премахне собствените си търговски бариери.

"Въз основа на митата и търговските бариери, отдавна наложени на САЩ и техните големи компании и работници от Европейския съюз, ако тези мита и бариери скоро не бъдат разбити и премахнати, ние ще наложим 20 процента мито върху всички техни автомобили, идващи в САЩ. Произведете ги тук!", написа Тръмп в профила си в "Туитър".

Днес влязоха в сила наложените от ЕС мита на стойност около 2,8 млрд. евро върху американски продукти в отговор на решение, взето от САЩ по-рано за налагане на мита върху вноса на стомана и алуминий на стойност 25 и 10 процента съответно, удряйки износ на ЕС на стойност 6,4 млрд. евро.

ЕС „шамароса” САЩ с мита за €2,8 млрд.

ЕС „шамароса” САЩ с мита за €2,8 млрд.

Висят други 3,6 милиарда евро

Европейският съюз заяви, че ще ребалансира оставащите 3,6 млрд. евро в период от три години или след положителна констатация в разрешаването на споровете в рамките на Световната търговска организация. САЩ ще проведат изслушвания относно разследването на митата върху автомобилите на 19-20 юли и ще решат дали да наложат защитни мерки.