Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да наложи допълнителни мита върху китайски стоки на стойност 200 млрд. долара в разрастващия се търговски спор между двете страни.

Тръмп предупреди, че митата в размер на 10 процента ще влязат в сила, ако Китай "откаже да промени практиките си".

Това действие на американските власти би било голяма ескалация на спора, което заплашва да доведе САЩ и Китай до търговска война.

Китай реагира, обвинявайки САЩ в "изнудване" и подчертавайки, че ще отговори на всякакви допълнително наложени мита.

Тръмп настоява, че Китай некоректно се възползва от търговския дисбаланс със САЩ в продължение на години.

Тръмп удари 1102 стоки от Китай. Плаши с още мита при контрамерки

Тръмп удари 1102 стоки от Китай. Плаши с още мита при контрамерки

Стоки на обща стойност 50 млрд. долара

През миналата седмица той обяви, че САЩ ще наложат 25 процента мита върху китайски стоки на стойност 50 млрд. долара.

Пекин отвърна, като посочи, че ще удари 659 американски продукта на стойност 50 млрд. долара, включително селскостопански продукти, автомобили и морски продукти - с подобно мито.

Тръмп изтъкна в изявление в понеделник вечерта американско време, че като отвръща, Китай заплашвал американски компании, работници и фермери, които "не са сторили нищо лошо".

Азиатските пазари се сринаха тази сутрин в отговор на последните новини. Фондовите пазари вече се понижиха вчера на фона на опасенията за по-нататъшно влошаване на търговските отношения между САЩ и Китай.

В изявлението си държавният глава на САЩ посочи, че е поискал от търговските си съветници да идентифицират допълнителни китайски продукти, върху които да наложи нови мита.

"Тези мита ще влязат в сила, ако Китай откаже да промени практиките си, а също така и ако настоява да наложи новите мита, които наскоро обяви", предупреди Тръмп.

"Ако Китай отново увеличи митата си, ще отговорим на тези действия, като наложим допълнителни мита за други стоки на стойност 200 млрд. долара. Търговските отношения между САЩ и Китай трябва да бъдат много по-справедливи", допълни американският президент.

Министерството на търговията на Китай реагира бързо, изтъквайки: "Ако САЩ действат ирационално и наложат тези мита, Китай няма да има друг избор освен да предприеме всеобхватни мерки със съответния брой и качество и да предприеме категорични и мощни контрамерки."

Американските мита, които вече бяха обявени, засягат повече от 800 китайски продукта на стойност 34 млрд. долара годишно. Те трябва да влязат в сила на 6 юли.