Гражданите на Париж се сблъскаха с транспортен хаос в петък, докато транспортните работници стачкуваха заради плановете за намаляване на пенсионните си привилегии в предизвикателство към плановете за пенсионна реформа на президента Еманюел Макрон, съобщава "Ройтерс".

10 от 16 линии на метрото в Париж и 2 основни регионални влакови линии бяха напълно затворени, докато изтече сутрешният час пик, оставяйки пътуващите да намерят други алтернативи да стигнат до работа.

"Днес отивам пеша на работа и ще бъда по улиците най-малко четири часа", обяснява Антъни, 21-годишен, който работи в ресторант в Западен Париж.

Синдикатите искат стачката, която се очаква да бъде най-голямата след 2007 г. в Париж, за да изпрати предупреждение към правителството на Макрон, тъй като стартира една от най-опасните реформи на своето президентство - да обедини 42-те различни пенсионни системи във Франция в единна система, базирана на точки.

Премиерът Едуар Филип обеща да отдели време на профсъюзите и да вземе предвид по-широкото обществено мнение, след като в миналото бе изправен пред критики за това, че е "запушил ушите си".

"Съобщенията на премиера няма да окажат влияние. Стачката е стартирана и участието ще бъде мащабно", коментира Фредерик Руис, който оглавява обединението CFE-CGC в парижката компания RATP.

Нови протести на жълтите жилетки във Франция

Нови протести на жълтите жилетки във Франция

След сблъсъци с полицията има и задържани

Правителството не се поколеба от големите стачки миналата година заради реформа на държавната железопътна компания, но оттогава Макрон отслабва политически и от поредицата антиправителствени протести в края на 2018 г. и началото на тази година.

Протестите, които шокираха нацията с едни от най-сериозните улични насилия от десетилетия, бяха предизвикани от опасения за понижаване на жизнения стандарт и също така от притесненията, че Макрон притиска прекалено силно за своята програмата за реформи.

Докато обещава да бъде отворен за външен принос за пенсионната реформа, Филип допълва, че е решен да изпълни плана за пенсионна реформа.

Предишни реформи вече отменят част от правата на работниците в RATP и се притесняват, че ще трябва да правят допълнително наложени жертви. Анкета на Odoxa-Dentsu установява, че почти трима от четирима анкетирани не смята, че правителството на Макрон ще предложи добра реформа.

Разследват председателя на френския парламент за финансови измами
Обновена

Разследват председателя на френския парламент за финансови измами

Ришар Феран е близък съюзник на президента Еманюел Макрон