Председателят на френския парламент Ришар Феран, близък съюзник на президента Еманюел Макрон, е официално разследван за финансови измами, съобщават от неговия кабинет, цитирани от "Ройтерс". Феран отрича всякакви неправомерни действия, ще използва процедурата, за да се защити и е уверен, че случаят ще бъде прекратен.

Макрон потвърди подкрепата си за Феран, коментира официалният представител на френското правителство Сибет Ндиай пред радио "Европа-1"."

"(Феран) продължава да се ползва с пълното доверие на френския президент. Човек, който стриктно спазва разпоредбите на закона, политическата му биография е безупречна и той трябва да остане на сегашният си пост още дълго време", допълва Ндиай.

Разследването е след като Феран е разпитан по-рано в сряда от съдии и вероятно това ще постави Макрон в неудобно положение и може да внесе смут в обещанията му да прочисти френската политика.

Според френското законодателство, подлагането на официално разследване означава, че има "сериозни или последователни доказателства", които сочат вероятна съпричастност на заподозрян в престъпление.

Това е стъпка към съдебен процес, но много разследвания са прекратени, без да се стигне до съда.

Френската прокуратура погна министър от кабинета на Макрон

Френската прокуратура погна министър от кабинета на Макрон

"Аз съм честен човек", защити се той

Предишно разследване на френските прокурори във връзка с финансови сделки на Феран отпадна в края на 2017 г. Феран подаде оставка като министър по време на тази проверка.

Като депутат той оглавява партията на Макрон в долната камара на парламента. Последното разследване се отнася, подобно на предишното, до управлението на здравна застрахователна компания на Феран в Бретан.

От кабинета му заявява, че Феран е уверен, че случаят ще бъде прекратен, тъй като не са представени нови доказателства.

"Дясната ръка" на Макрон по време на президентската кампания през 2017 г., Феран се забърка в обвинения за финансови нередности дни преди победата на Макрон през май.

Твърденията, че Феран се е възползвал неправомерно от сделки с имоти, сключени преди осем години от здравноосигурителен фонд, той омаловажи в първите седмици на президентството на Макрон.

Нови протести на жълтите жилетки във Франция

Нови протести на жълтите жилетки във Франция

След сблъсъци с полицията има и задържани