Бившият министър-председател на Пакистан Имран Хан и съпругата му Бушра получиха още една присъда - според съда, сключеният им през 2018 г. брак нарушава закона, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на партията на Хан "Движение за справедливост".

Присъдата е от седем години затвор и глоба от 500 000 рупии. Това е третата присъда, която лежащият в затвора 71-годишен Хан получава тази седмица, в навечерието на общонационалните избори в Пакистан на 8 февруари, в които му бе забранено да участва. Ройтерс посочва, че за момента не е ясно дали присъдите на Хан ще се изпълняват едновременно или последователно.

Във вторник бившият премиер получи присъда от десет години за издаване на държавни тайни, а в сряда пакистански антикорупционен съд осъди него и съпругата му на 14 години затвор за продажба на държавни подаръци, които той е получил в качеството си на министър-председател.

Семейство Хан е сключило брачния си договор през януари 2018 г. на тайна церемония, седем месеца преди самият Хан да встъпи за първи път в длъжност като премиер, посочва Ройтерс. Бушра беше обвинена в това, че се е омъжила за Хан, преди да изтече задължителният според исляма период на изчакване след развод.

Имран Хан лежи присъдите си в затвора "Адиала" в град Равалпинди, докато съпругата му получи разрешение да излежи своите присъди в семейното имение, разположено на хълм в пакистанската столица Исламабад. Това е втората присъда за Бушра Хан, след тази по обвинението за държавните подаръци.

По-ранна присъда на Хан доведе до петгодишна забрана за заемане на публична длъжност, което отстрани 71-годишния бивш състезател по крикет от предстоящите избори на 8 февруари. Присъдата от сряда обаче означава, че той няма да може да заема поста, докато не навърши 81 години.

Пакистан решен да проведе изборите

Пакистан решен да проведе изборите

Въпреки нарастващата вълна от насилие в страната