Избирателната комисия в Пакистан отхвърли номинацията на бившия премиер Имран Хан за участие в националните избори през 2024 г. в два избирателни района, съобщиха служители и медийният екип на неговата партия в събота, цитирани от Ройтерс.

71-годишната бивша звезда от крикета, един от най-популярните спортове в Пакистан, беше въвлечен в плетеница от политически и съдебни битки, откакто беше свален от поста министър-председател през април 2022 г. Той не е бил виждан публично, откакто беше осъден на три години затвор през август за незаконна продажба на държавни подаръци, докато беше на поста от 2018 до 2022 г.

Хан е дисквалифициран от участие в националните избори, насрочени за 8 февруари, поради присъда за корупция, но въпреки това е подал документи за номинация за изборите в петък, каза неговият медиен екип.

В списък с отхвърлени кандидати от Лахор Избирателната комисия на Пакистан заяви, че номинацията на Хан е отхвърлена, защото той не е регистриран избирател в избирателния район и защото е "осъден от съда и е дисквалифициран".

Неговият медиен екип каза, че комисията също е отхвърлила номинацията му да участва в изборите от родния му град Мианвали.

Хан, който е смятан за най-популярния лидер в страната, казва, че е обект на преследване от могъщата армия, която иска да го държи извън изборите. Военните отричат обвиненията.

Върховният съд на Пакистан освободи Хан под гаранция по дело, свързано с изтичане на държавни тайни миналия петък, ден след като върховен съд отказа да спре лишаването му от право да участва в изборите.

Пакистански съд удря предизборните амбиции на Имран Хан

Пакистански съд удря предизборните амбиции на Имран Хан

Срещу Хан са заведени десетки съдебни дела, които той заклейми като опит да бъде прогонен от политиката