Лежащият в затвора бивш премиер на пакистан Имран Хан пледира невинен по обвиненията за издаване на държавни тайни по обвинителен акт в сряда, който нанесе нов удар върху шансовете му да участва в общите избори в Пакистан през февруари, предава "Ройтерс".

Обвиненията са свързани с класифицирана телеграма, изпратена до Исламабад от пакистанския посланик във Вашингтон миналата година, която Хан е обвинен, че е публикувал.

"Обвиненията бяха прочетени на висок глас в съдебната зала", каза правителственият прокурор Шах Кавар пред Ройтерс, като каза, че Хан и неговият съобвиняем и бивш външен министър Шах Мехмуд Куреши отричат ​​обвиненията.

Адвокатите на Хан оспориха обвинителния акт, като казаха, че ще бъде валиден само ако бъде подписан от обвиняемия.

Бившият премиер по-рано каза, че съдържанието на телеграмата се е появило в медиите от други източници.

Осъдителна присъда по Закона за служебната тайна може да доведе до 10 години затвор, казаха адвокати.

Това е вторият път, когато Хан е обвинен по едни и същи обвинения, след като висш съд отмени по-ранно обвинение по технически причини, заявявайки, че не е спазена правилната процедура.

Процесът се провежда в затвора от съображения за сигурност. Хан е в затвора, откакто беше признат за виновен и осъден на три години по обвинения в корупция на 5 август.

Хан казва, че телеграмата е доказателство за заговор между пакистанската армия и правителството на САЩ за сваляне на неговото правителство през 2022 г., след като той посети Москва точно преди руската инвазия в Украйна.

Вашингтон и пакистанската армия отричат ​​обвиненията.

Парламентът на Пакистан свали от власт премиера Имран Хан

Парламентът на Пакистан свали от власт премиера Имран Хан

Криза в Исламабад

Бившият международен състезател по крикет спечели последните общи избори през 2018 г., победа, която според опонентите му е постигната с подкрепата на военните. Хан и военните по-късно се скараха, главно поради различия относно назначаването на шефа на главната шпионска агенция.

Срещу Хан са заведени десетки съдебни дела, които той заклейми като опит да бъде прогонен от политиката.

Присъдата за подкуп е отложена от по-висш съд, но той остава в затвора във връзка с други дела, включително обвинение в подбуждане към насилие след един от арестите му.

Хан остава дисквалифициран от участие в избори поради присъдата, но правният му екип настоява за освобождаването му под гаранция и отмяна на забраната.

Новото обвинение намалява шансовете му да бъде освободен от затвора, за да води кампания за партията си преди изборите на 8 февруари следващата година.

Върховният съд на Пакистан изслушва правозащитници против депортиране на мигранти

Върховният съд на Пакистан изслушва правозащитници против депортиране на мигранти

Отделна петиция търси правата на родени в Пакистан деца на афганистанци