Бившата звезда в крикета Имран Хан, който е лидер на партията ПТИ, обяви победа на парламентарните избори, които се проведоха вчера, съобщават световните информационни агенции.

"Искам да кажа на нацията за вида Пакистан, който искам да видя... Влязох в политиката, защото исках Пакистан да се превърне в страната, която си представяше Мохамед али Джина (основателят на Пакистан, б. р.). Това бяха исторически избори. Специално искам да благодаря на хората в Балочистан, които въпреки тероризма излязоха в огромното си мнозинство да гласуват", изтъкна Хан в победна реч, излъчена по телевизията.

Бившата звезда в крикета Имран Хан води след изборите в Пакистан

Бившата звезда в крикета Имран Хан води след изборите в Пакистан

Противниците му обаче твърдят, че е имало големи измами

Изборите за долната камара на парламента на Пакистан - Националното събрание, отбелязват едва втория път в историята на страната от 1947 г., в който гражданско правителство предава властта на друго правителство.

Имран Хан подчерта, че "демокрацията укрепна след оспорваните избори" и обеща, че неговата партия ще управлява Пакистан "по нов начин".

Политикът също така обеща, че борбата с бедността и борбата срещу тероризма ще бъдат основен приоритет на правителството.

"Искаме да подобрим отношенията си със съседните страни", изтъкна още той, като отбеляза, че ще се стреми към мир в Афганистан.

Десетки избити и ранени при експлозия в Пакистан

Десетки избити и ранени при експлозия в Пакистан

Днес там се провеждат парламентарни избори

"Лидерите на Пакистан и Индия трябва да седнат на масата и да решат проблема с Кашмир", подчерта Хан, добавяйки, че желае "търговски отношения" със съседна Индия, с която Пакистан враждува от десетилетия.

Според предварителните резултати ПТИ печели 116 депутатски места в 272-местното Национално събрание, като Пакистанската мюсюлманска лига е на второ място с 58 депутати.

Опозиционните партии, включително тази на излежаващия присъда в затвора бивш премиер Наваз Шариф, обаче обявиха, че изборите са преминали с големи измами и манипулации.