В петък Имран Хан обяви че ще се кандидатира за изборите, след като Върховният съд на Пакистан освободи бившия премиер под гаранция по дело, свързано с изтичане на държавни тайни, но остава неясно как той може да бъде освободен, докато излежава тригодишна присъда за корупция и срещу други обвинения.

71-годишната бивша звезда на крикет беше въвлечен в плетеница от политически и съдебни битки, откакто беше свален от поста министър-председател през април 2022 г. Той не е бил виждан публично, откакто беше осъден на три години затвор през август за незаконна продажба държавни подаръци, докато беше на поста от 2018 до 2022 г.

Хан остава дисквалифициран от участие в националните избори, насрочени за 8 февруари, поради присъдата за корупция, която върховният съд отказа да спре в четвъртък.

Въпреки това Хан е подал документи за номинация за изборите в петък, каза медийният екип на неговата партия.

В писмено съдебно разпореждане съдиите от Върховния съд казаха, че не могат да намерят "достатъчно уличаващи материали", които да покажат, че Хан е позволил изтичането на държавни тайни с намерение да облагодетелства чужда сила.

В заповедта се казва, че освобождаването на Хан под гаранция "по време на изборния период ще осигури "истински избори" и по този начин ще позволи на хората да упражнят правото си да изразят волята си ефективно и смислено. Няма изключителни обстоятелства, които да откажат освобождаването под гаранция."

Но не беше ясно как Кан може да бъде освободен под гаранция поради броя на издадените срещу него заповеди за арест и тригодишната присъда.

Пакистан използва изкуствен дъжд за борба със смога

Пакистан използва изкуствен дъжд за борба със смога

"Подаръкът" е осигурен от Обединените арабски емирства