Трети украински шофьор на камион е загинал при блокадата на полската граница, организирани от полски шофьори на камиони, предава "Ройтерс", цитирайки украинската обществена телевизия Suspilne в събота.

Suspilne, цитирайки служител от украинската международна асоциация на камиони, каза, че шофьорът се е разболял на ГКПП Кракивец-Корчова - един от четирите пункта, засегнати от протестите. Той е починал при транспортирането му в болница.

Suspilne каза, че двама шофьори на камиони са загинали миналия месец, след като са били заседнали в блокадите.

Протестиращите шофьори на камиони твърдят, че украинските шофьори им подбиват цените. Те настояват за връщането на ограниченията в достъпа на украински транспортни фирми до Европейския съюз, които бяха премахнати след руската инвазия в Украйна през миналата година.

Един от пропускателните пунктове, Ягодин-Дорохуск, беше отново отворен за движение тази седмица, но може отново да бъде затворен, след като съд постанови, че полски кмет не може да забрани на шофьорите на камиони да провеждат протест в неговата община.

Шофьорите вероятно ще подновят протеста си там в понеделник. Кметът предприе действия, за да спре блокадата с мотива, че ще навреди на местните работни места.

Словашките шофьори на камиони организираха подобни протести на граничните пунктове тази седмица, но прекратиха акцията си в петък.

Финландия пак затваря пунктове по границата с Русия

Финландия пак затваря пунктове по границата с Русия

Страната опитва да ограничи притока на търсещите убежище