Испанският министър-председател Педро Санчес беше принуден да прекъсне пресконференция във военновъздушна база на НАТО в Литва, след като изтребители там бяха вдигнати по спешност, за да пресрещнат руски военни самолети, предаде "Франс прес".

Санчес и президентът на Литва Гитанас Науседа са разговаряли с репортери във военновъздушната база Шяуляй, която е домакин на изтребители от различни страни членки на НАТО, когато се е случил инцидентът.

На два испански изтребителя е било наредено да пресрещнат два руски изтребителя Су-24, летящи над международните води на Балтийско море.

"Това оправдава присъствието на испански сили в Литва", отбеляза Санчес, след като пресконференцията беше възобновена.

"Пресконференцията ни беше прекъсната от истински случай", добави Науседа.

Руските самолети са излетели от близкия руски ексклав Калининград и техните бордови транспондери са били изключени, уточни майор Андриус ​​Дилда, говорител на литовския Генерален щаб.

Пилотите не са представили полетния план и не са поддържали радиовръзка с регионалния център за контрол на движението, добави Дилда.

Подобни инциденти в региона на Балтийско море се случват няколко пъти седмично.

НАТО охранява небето в Прибалтика от 2004 г., когато бившите съветски републики Естония, Латвия и Литва се присъединиха към отбранителния алианс, но им липсваше въздушна мощ за охрана на собственото им въздушно пространство.