Германският финансов министър Олаф Шолц е с една крачка по-близо до наследяването на Ангела Меркел като канцлер, след като неговите социалдемократи (СДП), Зелените и либералната Свободна демократическа партия (СвДП) обявиха предварително споразумение за съставяне на ново правителство, предаде "Франс прес".

Трите партии водят преговори, откакто лявоцентристката СДП на Шолц спечели парламентарните избори на 26 септември, а консерваторите на Меркел останаха на второ място, докато тя се готви да напусне политиката.

"Като цяло тук можем да усетим, че е възможно ново начало, донесено от трите партии, които са се събрали заедно тук", отбеляза Шолц пред репортери.

Германия се насочва към лявоцентристка коалиция от три партии

Германия се насочва към лявоцентристка коалиция от три партии

Тя ще е съставена от социалдемократите, зелените и свободните демократи

"Ние се договорихме за текст от проучвателните преговори", уточни той и добави, че това "е много добър резултат, който ясно показва, че в Германия може да се състави правителство, което има за цел да гарантира постигането на напредък".

Съпредседателката на Зелената партия Аналена Бербок изтъкна, че предварителното споразумение предвещава "коалиция на напредъка", която "наистина да използва следващото десетилетие като десетилетие на обновление".

Споразумението, което ще бъде в основата на официалните коалиционни преговори, означава, че алиансът на Меркел ХДС/ХСС се насочва към опозиционните скамейки, след като отбеляза най-лошия си следвоенен изборен резултат.

Лидерът на ХДС и надежда за канцлер Армин Лашет наскоро заяви, че неговата партия остава отворена за сформиране на управляваща коалиция, но дори неговата собствена работа виси на косъм.

След изборите в Германия: Социалдемократите преговарят за коалиция със Зелените и свободните демократи

След изборите в Германия: Социалдемократите преговарят за коалиция със Зелените и свободните демократи

"Това, което виждате тук, е много щастлива СДП"

Изправени пред най-тежката си криза от десетилетия, консерваторите планират пълна промяна на ръководството си, като през декември на конгрес ще изберат новите си ръководители.

Шолц, който е и вицеканцлер на Меркел, тази седмица изрази увереност, че тристранните преговори с участието на неговата партия ще произведат следващото германско правителство преди Коледа.

Коалиция между СДП, Зелените и СвДП - известна като "светофар" заради червения, зеления и жълтия цвят на трите партии - получава благоволението на германците, като 62% одобряват констелацията за следващото федерално правителство според допитване, публикувано днес.

Рейтингът на одобрение на Шолц е още по-висок, като трима от четирима германци казват, че било "добре" той да стане канцлер.

Изборите в Германия: Социалдемократите увеличават преднината си пред ХДС/ХСС

Изборите в Германия: Социалдемократите увеличават преднината си пред ХДС/ХСС

СДПГ е с 25.7%, ХДС/ХСС - 24.1%...

Предстоящата промяна в управлението на Германия към левия център идва, докато най-голямата европейска икономика се бори със сложното предизвикателство да осигури възстановяването на страната след пандемията.

Сериозният недостиг на суровини и компоненти вече спъва растежа, като фабрики на жизненоважната автомобилна индустрия в Германия не работят заради проблеми с доставките.

Въпреки че индустрията настоява държавната подкрепа да продължи, планираната цел за нулеви емисии до 2045 г. ще изисква огромни инвестиции, включително изграждане на по-устойчив енергиен капацитет и по-екологични транспортни варианти.

Чрез официалните преговори Зелените и подкрепящата бизнеса СвДП ще трябва да видят дали могат да преодолеят различията си по въпроси, включително опазването на климата, данъчното облагане и публичните разходи.

Ала и двете партии увериха, че искат да "построят мостове", за да управляват.

Всички партии имат силно желание да избегнат повторение на положението след изборите през 2017 г., когато СвДП драматично излезе от коалиционните преговори с консерваторите и Зелените и бяха необходими месеци, за да се състави ново правителство.

Анализаторите смятат, че тъй като се постигат компромиси между партиите, Германия е малко вероятно да види рязък завой наляво.

Лашет подава оставка като председател на германската ХДС

Лашет подава оставка като председател на германската ХДС

Партията вече не се нуждае от битка между хората, а от съвместно консенсусно предложение