Търговски кораб край бреговете на Йемен пое вода и се наклони на една страна, след като беше ударен от три ракети, съобщи във вторник британската охранителна фирма Ambrey, цитирана от "Ройтерс".

Корабът е подал сигнал за помощ, заявявайки, че е претърпял повреда в товарното отделение и е поел вода на около 86 морски километра югозападно от йеменския пристанищен град Ходейда, каза Амбри.

Мястото на атаката съответства на кораба за насипни товари Laax, плаващ под флага на Маршаловите острови. Плавателният съд съобщи, че се насочва към Фуджейра в Обединените арабски емирства.

Laax се управлява от Grehel Ship Management от Пирея, Гърция. Човек, който отговори на телефона в Grehel, отказа да отговори на въпроси относно атаката и изпратената по имейл молба за коментар не беше върната.

"Според сигнала за помощ корабът се е наклонил", се казва в съобщението.

Морските търговски операции на Обединеното кралство (UKMTO) съобщиха отделно във вторник, че са получили доклад за инцидент на 49 морски километра югозападно от Ходейда. 

Йеменските хуси, които контролират йеменската столица Сана и голяма част от крайбрежието на Червено море на страната, казват, че кампанията им е в знак на солидарност с палестинците на фона на войната в Газа, която беше предизвикана от нападението на терористична група "Хамас" на 7 октомври, при което около 1200 души бяха убити в Израел и 252 са взети за заложници.

Според Морската администрация на Съединените щати хусите са предприели повече от 50 атаки срещу кораби, завзели са един кораб и са потопили друг.

Пореден търговски кораб атакуван край Йемен

Пореден търговски кораб атакуван край Йемен

Ракета е ударила водата в непосредствена близост до кораба, без да причинява жертви или щети