Три американски разузнавателни самолета са били забелязани край границите на Русия, съобщава мониторинговият сайт PlaneRadar.

В 10:55 часа московско време (съвпада с българското) над Черно море се е появил самолет Lockheed EP-3E Orion с бордови номер 157316. Той прелетял около анексирания Крим и продължил разузнаването по крайбрежието на Краснодарския край.

В 11:20 часа край Калининградска област е бил забелязан Boeing RC-135V Rivet Joint с номер 64-14845.

Разузнавателен самолет на САЩ "слухти" по границите на Русия в Черно море

Разузнавателен самолет на САЩ "слухти" по границите на Русия в Черно море

Излетял от военновъздушната база Суда Бей на гръцкия остров Крит

В 11:45 ч. край черноморското крайбрежие на Русия е започнал мисия самолет за радиоелектронно разузнаване на военновъздушните сили на САЩ Boeing RC-135V Rivet Joint с бордови номер 64-14846.

Първият и третият самолет са излетели от военновъздушната база Суда Бей на гръцкия остров крит, вторият - от базата Милденхол във Великобритания.

Напоследък чуждестранни безпилотни и разузнавателни самолети, особено американски, все повече започнаха да се появяват по границите на Русия.

Разузнавателен самолет на САЩ засечен край бреговете на Крим

Разузнавателен самолет на САЩ засечен край бреговете на Крим

Излетял от натовската база "Суда" на гръцкия остров Крит

Те са забелязвани над Черно море, в района на руския ексклав Калининград, както и недалеч от руските бази в Сирия.

Пентагонът отказва да прекрати разузнавателните операции по руските граници, въпреки призивите от страна на руското военно министерство.

Според руския военен експерт Александър Жилин действията на американците целели създаване на огнища на напрежение и отвличане на вниманието на Москва. От друга страна, Вашингтон провежда разузнавателни дейности, убеден е анализаторът. Той припомнил, че Русия е прехвърлила в Крим военна техника, а САЩ се интересували "каква отбранителна конфигурация има там".

Американски разузнавателен самолет RC-135V Rivet Joint на руската граница?

Американски разузнавателен самолет RC-135V Rivet Joint на руската граница?

За 2018 г. руснаците ескортирали над 980 000 летателни апарата