Руското правителство внесе в Държавната дума законопроект, който установява три степени на терористична опасност - повишена, която се обозначава със син код; висока - с жълт код и критична - с червен код, пише Независимая газета.

Измененията в Закона за противодействие срещу тероризма са изготвени от руската Федералната служба за сигурност, съобщават от пресслужбата на кабинета.

При обявяването на степен на терористична опасност законопроектът не предвижда налагане на нови мерки, ограничаващи правата и свободата на на гражданите. От правителствения пресцентър посочват обаче, че е възможно налагането на допълнителни мерки за обезпечаване сигурността на държавата, личността и обществото.

На президента на Руската федерация се предоставя правото да определя реда за установяване на степен на терористична опасност и съдържанието на мерките, които следва да бъдат предприети.

Мерките ще засягат дейността на федералните държавни органи, както и органите на властта на субектите на Руската федерация.

Необходимостта от въвеждането в страната на степен на терористична опасност е свързано с това, че при случай на терористична заплаха профилактичните мерки, които се вземат, трябва да имат комплексен характер и да отчитат всички възможни сценарии за развитие на събитията.