Три нови товарни кораба напуснаха украинските черноморски пристанища днес, съобщава "Ройтерс", като се позовава на информация от базата данни MarineTraffic.

Вицепремиерът Александър Кубраков каза миналият месец, че три товарни кораба се насочват към украинските черноморски пристанища за допълнителен износ на храни и стомана.

При пристигане корабите за насипни товари Azara, Ying Hao 01 и Eneida натовариха 127 000 метрични тона селскостопански продукти и желязна руда за Китай, Египет и Испания.

Припомняме, че Украйна създаде нов временен "хуманитарни коридор", обхващащ бреговата ивица на Румъния и България, откакто Москва се оттегли от зърнената сделка през юли, която позволи безопасен износ на украинско зърно през Черно море.

Пореден товарен кораб отплава от Украйна

Пореден товарен кораб отплава от Украйна

Не се съобщава за естеството на товара му

Базата данни MarineTraffic също показа, че четири нови товарни кораба са навлезли в украински води и са се насочили към черноморските пристанища. Системата ги идентифицира като Olga, Ida, Forza Doria и New Legacy.

След началото на войната Москва затвори черноморските пристанища на Украйна, за да не могат да се използват за вкарване на оръжия. Те бяха отворени отново през юли 2022 г. съгласно сделка, постигната с посредничеството на ООН и Турция, която позволи на Русия да проверява корабите за оръжия.

Москва се оттегли от сделката година по-късно и възобнови блокадата, като заяви, че нейните искания за по-добри условия за собствения й износ на храни и торове не са били зачетени.

Русия заплаши корабите, които се отправят към Украйна

Русия заплаши корабите, които се отправят към Украйна

Страните под флага на такива кораби ще бъдат считани за въвлечени в "украинския конфликт" на страната на Киев