Международният трибунал за убийството на ливанския премиер Рафик Харири ще бъде в Холандия.

Това се предвижда в споразумение, подписано между ООН и Холандия, съобщава агенция Новости, позовавайки се на пресслужбата на световната организация.
Споразумението е резултат на тримесечни преговори между страните, след като Холандия официално потвърди готовността си да приеме специалния трибунал.

От ООН уточняват, че практическото установяване на съда и стартиране на неговата работа може да започне едва след ратификация на документа от страна на парламента на Холандия и след като в ООН бъде утвърден съставът на трибунала, съгласно устава на организацията.

Международния трибунал за Ливан е създаден към Съвета за сигурност на ООН във връзка с убийството на бившия премиер на страната Рафик Харири. Организирането му ще бъде на стойност около 120 милиона долара за първите три години. 49% от тази сума трябва да бъде платена от Ливан, а останалите ще бъдат събрани от доброволни донорски вноски.

Рафик Харири загина при терористичен акт в Бейрут на 14 февруари 2005 година. При взривяването на автомобил, пълен с експлозив, освен бившия премиер загинаха още 20 души.

Разследването стигна до извода, че единствената реалистична версия за убийството на Харири е неговата политическа дейност, като това престъпление е във връзка и с други публични убийства в Ливан.
Международният трибунал ще разследва и тях.