Трима българи са отвлечени в Судан. След като първоначално беше съобщено за един похитен, стана ясно, че те са трима.

От Министерство на външните работи поясниха, че екипаж от трима български граждани, служители на българска авиокомпания, извършващи полети по договор с ООН, е бил отвлечен от неизвестни лица в Северен Судан.

Българските работници в Судан - без охрана и работейки в много лоши условия.

От авиокомпания "Хели еър" съобщиха, че тримата българи са техни служители, както и че е отвлечен и техен хеликоптер. В авиокомпанията са получили информация, че българите са в добро състояние, допълва БНР.

Екипажът е бил похитен от писта на около 65 км югоизточно от Ел-Дженейна - столица на провинция Западен Дарфур.

Засега похитителите не са поискали откуп за отвлечените българи. От авиокомпанията „Хели Еър" съобщиха, че е осъществен контакт с нападателите. Стана ясно, че първоначално те са искали стоки от първа необходимост - предимно храна.

Тримата българи, чиито имена не се съобщават, са командир, втори пилот и бордови инженер. И тримата са с голям опит в хуманитарни мисии.

Местните власти и силите на ООН (UNMIS) са реагирали незабавно. Кризисният център на МВнР взаимодейства с авиокомпанията и със Ситуационния център на ООН за установяване на подробности по ситуацията. Установени са контакти и с посолства в Хартум, които са имали подобни инциденти през последните години.

За инцидента е уведомена и еврокомисар Кристалина Георгиева.

По-рано евродепутатът Мария Неделчева, която е в Судан, поясни, че е била информирана за инцидента от посланика на Европейския съюз в страната.

Судан е най-голямата африканска страна. Тя е богата на петрол, но населението е много бедно и с огромен процент неграмотни лица.

В северната й част господства радикалният ислям и населението е арабско. На юг живеят основно тъмнокожи християни.

Судан беше арена на кръвопролитна гражданска война в периода 1983 г. и 2005 г.

В момента в южната християнска част на страната тече референдум, с който ще се определи дали тя ще се отцепи от северните арабски провинции, които управляват страната.

Българските работници от авиацията в Судан живеят в изключително лоши условия. Това каза Данчо Даскалов, собственик на фирма за селскостопанска авиация "Фортуна Еър" пред БНР. Той допълни, че българите в Судан нямат никаква охрана, защото населението е настроено дружелюбно.

Авиацията ни работи там поне от 20-30 години и ни познават, посочи Даскалов.

Той каза още, че в Судан не работят български фирми. Преди няколко години е трябвало да се регистрират като судански фирми и реално в момента те са судански фирми, но с български работници, уточни Даскалов.

Специалистът не препоръчва на българи да работят там. Не искам да изпращаме повече хора в Судан и може би догодина ще прекратим, обяви той. Причината, поради която изпращаме българи в Судан, е да се уплътни времето, когато у нас не е работен сезон, обясни Данчо Даскалов.