Трима хуманитарни работници на ООН са били отвлечени от въоръжени мъже в размирния район на Судан Дарфур. Двама от похитените са чужденци. Това са съобщили представители на местните власти, цитирани от АФП. 

Според съобщенията, двама непалци и един суданец са отвлечени. Нападателите се издирват. 

От Върховния комисариат за бежанците към ООН, за когото работят тримата, са съобщили, че ще се проведе извънредна среща във връзка със случилото се. 

Около 300 000 души са убити във въоръжените сблъсъци между правителствените сили и сепаратистките групировки от 2003 г. в района на Дарфур в западен Судан. През 2007 г. бяха разположени сини каски.

Една от най-слабо развитите африкански държави, разкъсвана от дългогодишни кървави конфликти. Судан е страната, в която се води най-продължителната гражданска война в африканската история, започнала още през 1955-та година. В основата на конфликта стоят както религиозни, така и междуетнически различия.

Населяваният предимно от християни юг се противопоставя на натиска от страна на севера, в който преобладава арабско и мюсюлманско население. Започва серия от сблъсъци между правителствени сили и партизански движения, военни преврати и чести смени на правителства.

Най-силно засегнат от военните сблъсъци е източният регион Дарфур, където броят на бежанците надхвърля 2,5 милиона. Ситуацията там е определяна като геноцид срещу неарабското население.

Формално гражданската война приключва през 2011-та година, когато Южен Судан официално получава независимост. Равносметката - една от най-тежките хуманитарни кризи в историята.

През 2010 година Международният наказателен съд в Хага обвини суданския лидер Омар ал Башир в геноцид.