Трима лауреати на Нобеловата награда за мир, включително първият чернокож - архиепископът от ЮАР Дезмънд Туту, се обявиха срещу решението на Нобеловия комитет да присъди наградата за мир тази година на Европейския съюз.

"Очевидно е, че ЕС не е борец за мир, какъвто има предвид Алфред Нобел в завещанието си", се каза в писмо, подписано освен от Туту, и от още двама лауреати на престижното отличие - носителят на наградата през 1976 Мейрид Магуайър от Северна Ирландия и лауреатът от 1980 г. - Адолфо Перес Ескивел от Аржентина.
"Нобеловият комитет е променил концепцията и модела на наградите по начин, който не съответства на закона", изтъкват те.

Лауреатите искат да не се изплаща на ЕС премията от $ 1.2 милиона.

На 12 октомври Нобеловата награда за мир за 2012 г. бе присъдена на Европейския съюз. Причината за това е фактът, че в продължение на 60 години след сключването на Договора от Париж, Европейският съюз е действал в интерес на демокрацията и защитата на правата на човека в Европа.

През декември, по време на церемонията по награждаването се очаква да присъстват 18 европейски лидери, включително германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд. Шестима лидери от общността, включително британският премиер Дейвид Камерън, отказаха да присъстват.

81-годишният Дезмънд Туту получава Нобелова награда за мир през 1984 г. за позицията си против господството на бялото малцинство над коренното население на Южна Африка. Той все още си остава един от най-известните духовни водачи, в мнението на когото се вслушват много хора по целия свят, които и го наричат „съвестта на Южна Африка". Наскоро той получи награда на ЮНЕСКО/ Билбао за "принос към културата на човешките права".