Едва ден след като премиерът на Тунис обяви състава на новото правителство, трима министри подадоха оставка, съобщава БиБиСи.

Става въпрос за политици от Общия профсъюз на тунизийските работници, който изигра ключова роля по време на протестите срещу избягалия президент Зине Ел Аидине Бен Али. За момента причината за оттеглянето им не се съобщава. Най-вероятно обаче това е присъствието на стари кадри в новия кабинет.

Малко след като тримата министри обявиха оставките си, стана ясно, че тяхната партия няма да признае новото правителство на Тунис.

По-рано днес оставка подаде и директорът на Централната банка на Тунис Туфи Бакар.

Същевременно страната отново стана арена на масови протести. Този път те бяха провокирани от решението на премиера Мохамед Ганучи да запази част от министрите от режима на избягалия президент Бен Али. В различни градове избухнаха сблъсъци с полицията, като на места се наложи органите на реда да използват сълзотворен газ, за да разпръснат демонстрантите. Те бяха категорични, че предложението за съставяне на правителство на националното единство не отговаря на исканията им и настояват всички лица от стария кабинет да се оттеглят.

По-рано обаче, премиерът Ганучи защити „старите" министри в правителството, посочвайки, че „ръцете им са чисти" и решенията му винаги са следвали националния интерес. Той отново настоя за нова ера на политиката в Тунис, в която партиите ще могат да работят заедно.

Ганучи обяви още, че до шест месеца в страната ще се проведат президентски избори, които ще бъдат следени от независима избирателна комисия и международни наблюдатели.

Припомняме, в последните седмици Тунис беше разтърсен от масови протести.

Безработни младежи въстанаха срещу високите цени на основни хранителни продукти и в множество градове влязоха в кръвопролитни сблъсъци с полицията, в които загинаха около 70 души. Държавният глава на страната пък избяга в Саудитска Арабия.