Трима чужденци, украинец, руснак и арменец, са задържани в Германия по подозрение в шпионаж. Това съобщи прокуратурата във Франкфурт, цитирана от Ройтерс.

Държавното обвинение посочва, че тримата са пътували до Германия от името на чужда тайна служба, за да съберат информация за украинец, отседнал в страната. На 19 юни те са разузнали кафене във Франкфурт, където е трябвало да бъде жертвата, поясняват от прокуратурата.

Това е поредният случай на шпионаж, засегнал Германия през последните месеци. Те включват предполагаем руски план за саботаж на военни съоръжения на САЩ, служител на депутат от ЕС, заподозрян в шпионаж в полза на Китай, както и трима германци, за които се предполага, че са предавали чувствителни технологии на Китай.

В свой доклад германската служба за вътрешна сигурност посочва, че Русия използва изнудване и финансови стимули, за да наеме германци да шпионират за нея след удара, нанесен на нейните разузнавателни служби от експулсирането от Европа на около 600 руски дипломати.

Германия арестува двама мъже, готвели военен саботаж от името на Русия
Обновена

Германия арестува двама мъже, готвели военен саботаж от името на Русия

Действията им имали за цел да подкопаят военната подкрепа, предоставена от Германия на Украйна