Най-малко 631 африкански мигранти са загинали, опитвайки се да стигнат до Испания досега тази година, което е близо три пъти повече в сравнение с цялата 2017 г., като положението се е превърнало в "тревожно". Това обявиха от Международната организация по миграция, цитирани от "Ройтерс".

Повече от 120 мигранти, от Северна Африка и Субсахарска Африка, са пристигали в Испания всеки ден през ноември, след рекорден месец през октомври с над 350 мигранти на ден.

"Това обикновено е време на забавяне на движението по тези маршрути, но това не се случва в Испания", изтъкна говорителят на Международната организация по миграция Джоел Милман по време на пресконференция.

Мигрантите използват по-малки и по-малко издръжливи лодки, уточни той.

Меркел твърди: Пактът за мигрантите на ООН е в интерес на Германия

Меркел твърди: Пактът за мигрантите на ООН е в интерес на Германия

Той беше отхвърлен от САЩ, Унгария, Полша, Австрия и др.

Около 25 мигранти са се удавили край бреговете на град Кадис през ноември. Единственият оцелял от друго корабокрушение - тийнейджър от Гвинея, който сега е в болница с тежка хипотермия, е казал на спасителите, че е пътувал с още деветима души, включително брат си в надуваема лодка от мароканския град Танжер.

Пристигането на стотици хиляди мигранти в Европа подхрани възхода на крайнодесни партии в цяла Европа през последните години, въпреки че броят им спадна през последните три години. Много хиляди хора, повечето от Африка и Близкия изток, се удавиха в морето.

До този момент през годината са пристигнали 104 506 мигранти по море в Европа, а 2075 са загинали. Двете цифри представляват около две трети от общото количество през миналата година и около една четвърт от цифрите през 2016 г.

"Вън, вън!" скандираха протестиращи на границата със САЩ срещу мигрантите

"Вън, вън!" скандираха протестиращи на границата със САЩ срещу мигрантите

Около 3000 мигранти достигнаха граничния град

Но докато трафикът по основния морски маршрут от Либия до Италия рязко спадна през изминалата година, отчасти заради споразумения с либийските въоръжени групировки за борба с трафика на хора, пътуванията са се увеличи през западната част на Средиземно море до Испания.

Маршрутът от Турция до Гърция, използван от повече от 1 млн. мигранти през 2015 г., до голяма степен беше затворен след споразумението между ЕС и Турция през 2016 г.

Освен мигрантите, пристигащи по море в континентална Испания, Милман каза, че 36 мигранти са загинали, опитвайки се да достигнат Канарските острови през тази година, в сравнение със само един през миналата година.

"Това също се превръща в опасен канал за мигранти, които искат да влязат в Европа през Канарските острови", каза той за островите, които са част от Испания и които се намират в Атлантическия океан край бреговете на Мароко.

74 000 мигранти живеят в Гърция

74 000 мигранти живеят в Гърция

Обгрижват ги, търсят им жилища