Европейската комисия обяви пакет от мерки за облекчаване на скока в цените на енергията, който вдигна рязко сметките в Европа, информира Би Би Си.

Одобрението на орязване на данъци и съвместното закупуване на гориво от членовете на ЕС са сред предложенията.

Цените на енергията достигнаха рекордно високи стойности по различни причини, включително голямото търсене на природен газ, след като икономиките се възстановяват от COVID-19 пандемията.

Анализатори: Европа се нуждае от разширяване на азербайджанския „Южен газов коридор“

Анализатори: Европа се нуждае от разширяване на азербайджанския „Южен газов коридор“

От началото на месец септември, цените на природния газ в Европа нараснаха повече от три пъти

Европейската комисия беше подложена на натиск да предприеме действия във връзка с критичното положение с цените.

Цената на газа на едро се увеличи с 250% от януари, което предизвика ударно нарастване на разходите за потребителите и бизнеса.

Днес еврокомисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон коментира, че Комисията отговаряла на призивите за действие посредством обявяване на "инструментариум за цените на енергията".

Путин обвини Европа за огромния скок на цената на газа

Путин обвини Европа за огромния скок на цената на газа

Това ставало заради прекратяването на дългосрочните договори в полза на спот пазара

Инструментариумът очертава стъпките, които страните членки могат да предприемат, за да намалят сметките за енергия в своите страни, без да нарушават законодателството на ЕС. Той в по-голямата си част потвърждава мерките, които националните правителства вече могат да използват, но обмисля какво още може да направи Комисията.

Симсон увери, че страните членки били в най-добра позиция да смекчат тежестта от повишаването на цените на енергията с наближаването на зимата.

Тя прикани страните от ЕС да обмислят спешна подкрепа за доходите на уязвимите домакинства, държавна помощ за компании и целеви намаления на данъците.

Цената на топлинните въглища в Европа счупи рекорда

Цената на топлинните въглища в Европа счупи рекорда

Надхвърли 300 долара за тон

Тя също така посъветва страните членки временно да преустановят плащанията на сметки, когато е необходимо, и да въведат предпазни мерки, за да избегнат изключвания от електрическата мрежа.

"Повишаването на световните цени на енергията е сериозно притеснение за ЕС", подчерта Симсон и допълни: "Когато излезем от пандемията и започнем икономическото си възстановяване, е важно да защитим уязвимите потребители и да подкрепим европейските компании."

Освен тези мерки, Симсон посочи, че Комисията ще разгледа възможните ползи за страните от ЕС заедно да купуват природен газ.

Путин като с магическа пръчка срина цените на газа на световния пазар

Путин като с магическа пръчка срина цените на газа на световния пазар

След историческия рекорд на цената на газа в Европа вчера

Симсон отбеляза, че страните могат колективно да купуват газ, за ​​да сформират стратегически резерв. Но, подобно на съвместната схема за закупуване на ваксини срещу COVID-19 по време на пандемията, участието би било доброволно.

Идеята беше предложена наскоро от правителства, които искат повече намеса на ЕС, като Испания.

Всички страни членки бяха насърчени да използват фонда за възстановяване от COVID-19 на ЕС в размер на 750 млрд. евро, за да инвестират в чиста енергия, за да изпълнят климатичните цели на блока.

"Не сме изправени пред скок заради нашата политика в областта на климата", призна Симсън и добави: "Цените на изкопаемите горива се покачват. Трябва да ускорим зеления преход, а не да го забавяме."

Цената на газа в Европа надхвърли невероятните 1 900 долара

Цената на газа в Европа надхвърли невероятните 1 900 долара

Става въпрос за ноемврийските фючърси