Британското авторитетно издание "Файненшъл таймс" обърна внимание на факта, че цените на газа на световния пазар започнаха значително да се понижават вчера, след като президентът на Русия Владимир Путин обяви готовност да помогне за стабилизиране на нарастващите световни цени на енергоносителите.

Както отбелязва изданието, след тези изявления цените на газа, които по-рано вчера се повишиха до десет пъти по-високо равнище в сравнение с началото на годината, рязко се понижиха.

Путин обвини Европа за огромния скок на цената на газа

Путин обвини Европа за огромния скок на цената на газа

Това ставало заради прекратяването на дългосрочните договори в полза на спот пазара

В края на търговията на борсата ICE цената на газа падна под 1 250 долара за 1 000 куб. метра, което е 1,5 пъти по-ниско от историческия рекорд от 1 920 долара за 1 000 куб. метра, достигнат около обяд вчера.

Ноемврийските фючърси по индекса на холандския TTF (най-ликвидния европейски хъб) започнаха да се търгуват днес на около 1260 долара за 1 000 куб. метра, към 9:13 часа българско време те нараснаха до 1 370 долара, а след това последва срив - в 10:22 часа се търгуваха на 981,1 долара. Към 10:34 часа отново имаше леко увеличение - до 1 079,5 долара за 1 000 куб. м.

Изданието цитира представителя на консултантската компания ICIS Том Марзек-Мансер, който нарече изминалата сряда "най-нестабилният и непредсказуем ден", който много играчи на пазара са виждали.

"Файненшъл таймс" посочва Великобритания като една от страните, засегнати най-силно от повишаването на цените на газа. Вестникът обръща внимание на факта, че при безветрено време, когато делът на възобновяемите енергийни източници в енергийния баланс на страната намалява, газът може да бъде отговорен за повече от 50% от електроенергията, произведена в кралството.

Цената на газа в Европа надхвърли невероятните 1 900 долара

Цената на газа в Европа надхвърли невероятните 1 900 долара

Става въпрос за ноемврийските фючърси

От своя страна британският вестник "Дейли Телеграф", който също пише за рязкото спадане на цените на газа след изявлението на Путин, отбелязва, че те все още са седем пъти по-високи от нормалните цени за Обединеното кралство. Това, по мнението на изданието, се превръща в огромни сметки за индустрията и поставя потребителите в страната на ръба на разорението.

Вчера Путин проведе съвещание по въпросите на енергетиката. На него той подкрепи инициативата за увеличаване на доставките на газ на пазара на фона на растящите цени на енергоносителите в Европа. Според руския държавен глава обаче това трябва да стане не чрез спотовия пазар на ЕС, а чрез фондовата борса в Санкт Петербург.

Путин подчерта, че е необходимо да се попречи на спекулативното търсене на пазара, но не в ущърб на Русия. Той се съгласи, че е необходимо още веднъж да се обсъдят идеите за борсова търговия с газ. "Да го направим, да го обсъдим. Ако това ще намали спекулативното търсене, тогава можем да го направим. Само че не в ущърб на самите нас, разбира се", подчерта руският президент.

Русия бори високите цени на газа със "Северен поток 2"

Русия бори високите цени на газа със "Северен поток 2"

Иска се ускоряване на сертифицирането