Сертифицирането на газопровода "Северен поток 2" от германския регулатор може да забави скока в европейските цени на газа. Това заяви вицепремиерът на Русия Александър Новак в сряда, цитиран от "Ройтерс".

"Мисля, че има два фактора, които биха могли да овладеят донякъде настоящата ситуация. На първо място, това определено е сертифицирането на "Северен поток 2 ", каза Новак на среща на правителствени служители и ръководители на енергийни компании.

Русия готова да доставя повече газ на Европа

Русия готова да доставя повече газ на Европа

"Газпром" имал интерес да сключи повече договори за доставка на газ за Стария континент

Новак каза, че увеличаването на продажбите на газ в платформата за електронни продажби на "Газпром" също може да успокои цените. Газпром създаде ESP през 2018 г. за продажба на газ за Европа, за да допълни съществуващите дългосрочни и средносрочни договори. Той спря продажбите на газ за доставка през 2022 г. от края на август.

Президентът Владимир Путин, който ръководи срещата, се съгласи с предложеното увеличение, като добави, че Русия първо трябва да задоволи вътрешните си нужди от газ.

Новак каза, че някои спекулативни сделки също могат да стоят зад скочилите цени на газа, което според него не отразява основите на търсенето и предлагането.

Игор Сечин, ръководител на петролния гигант "Роснефт", на срещата поиска от Путин правото да изнася природен газ от Русия.

Путин каза на срещата, че Европа е сгрешила, че е намалила дела на дългосрочните сделки в търговията с природен газ.

"Северен поток 2" няма да доставя газ от 1 октомври

"Северен поток 2" няма да доставя газ от 1 октомври

Предстои процедурата по сертификация

Русия обяви, че газопроводът е завършен. Тепърва предстои обаче процедурата по сертификация на "Сверен поток 2". Енергийният регулатор в Германия обяви, че до 4 месеца ще се произнесе дали да се издаде сертификат за експлоатация на газопровода.

Предвижда се тръбопроводът да доставя 55 млрд. куб. метра газ годишно от Русия под Балтийско море до Германия. Той е обект на постоянни критики от страна на Вашингтон - американската страна предупреждава, че той прави Европа твърде зависима от Русия в сферата на енергийните доставки.

След 4 месеца става ясна сертификацията на "Северен поток 2"

След 4 месеца става ясна сертификацията на "Северен поток 2"

Четиримесечният период е започнал да тече на 8-и септември

Полша и Украйна обвиниха Русия в шантаж.