Мирната конференция за Сирия в Русия започна с проблеми, след като някои от делегатите, противопоставящи се на сирийския президент Башар ал Асад, са отказали да напуснат летището при пристигането си, а руският външен министър е бил апострофиран, съобщава "Гардиън".

Русия е домакин на Сирийския конгрес за национален диалог в черноморския курорт Сочи с надеждата, че това ще доведе до преговори за изготвянето на нова конституция за Сирия след продължаващата от почти 7 години война.

Но в удар за Москва, която е твърд съюзник на сирийския президент и се представя като мирен посредник в Близкия изток, събитието беше бойкотирано от ръководството на опозицията в Сирия.

САЩ държат Русия отговорна за химическите оръжия в Сирия

САЩ държат Русия отговорна за химическите оръжия в Сирия

Защото са съюзник на Сирия

Страни като САЩ, Великобритания и Франция не са представени на преговорите в Сочи, защото изтъкват, че сирийското правителство отказва да взаимодейства по подходящ начин с опозицията.

Тези страни подкрепят отделен мирен процес с посредничеството на ООН, който до този момент не успя да придвижи конфликта по-близо до неговия край. Последният кръг от преговори се състоя във Виена през миналата седмица.

Сергей Лавров, руският външен министър, помогна за откриването на конференцията днес, прочитайки изявление от руския президент Владимир Путин, в което се посочва, че били узрели условията Сирия да затвори "трагична страница" в историята си.

Стратегията на САЩ в Сирия се стреми да раздели страната, обяви Русия

Стратегията на САЩ в Сирия се стреми да раздели страната, обяви Русия

Критикува ги, че искат свалянето на Асад от власт

Ала някои от делегатите са се изправили и са започнали да го апострофират, обвинявайки Москва, че избива цивилни в Сирия с въздушни удари.

Инцидентът беше излъчен пряко по руската държавна телевизия, като двама охранители бяха показани да се приближават към един мъж в публиката, сочейки му, че трябва да си седне на мястото.

Други са се провикнали в подкрепа на Русия. Лавров казал на делегатите да го оставят да приключи изказването си.

Една група делегати, която е включвала членове на въоръжената опозиция, които са дошли в Русия с полет от Турция, са отказали да напуснат летището в Сочи, докато не бъдат премахнати знамената и гербовете на сирийското правителство.

Въздушни удари избиха повече от 30 души в сирийския Идлиб

Въздушни удари избиха повече от 30 души в сирийския Идлиб

Ударена е включително болница

Ахмад ал Бури, който е взел участие в мирните преговори за Сирия в Казахстан, заяви: "Ще се върнем в Турция. Каквото и да се случи, няма да влезем в Сочи. Ние информирахме Русия за нашите условия, че трябва да премахнат всички лога и знамена, представляващи сирийското правителство."

Мохамед Аднан, журналист и член на сирийската опозиция, базирана в Турция, посочи, че имало около 70 души в групата на летището и чакат самолет, който да ги откара обратно в Анкара.

Артьом Кожин, високопоставен дипломат от руското външно министерство, отбеляза, че започването на конгреса е било забавено, защото организаторите са чакали да пристигнат делегати и наблюдатели.

Лавров е разговарял по телефона два пъти с турския си колега, като му било казано, че проблемът ще бъде разрешен, отбеляза Кожин.

Руските власти се оплакаха от опитите за саботиране на конференцията, която първоначално беше планирана да протече в два дни, но беше редуцирана до един ден в последния момент.