Американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ) е поискало две бунтовнически групировки от опозиционната "Свободна сирийска армия" (ССА) да прекратят сраженията в Югоизточна Сирия, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на собствени дипломатически източници и на опозицията.

За исканията да напуснат югоизточната част на страната и да се преместят в Йордания, съобщиха групировките "Джейш Усуд ал Шаркия" и "Шахид Ахмад Абдо". Нареждането е дошло от ЦРУ и няколко държави, включително Йордания и Саудитска Арабия. Според "Ройтерс" двете групировки, в които участват няколкостотин души, ще трябва да предадат тежка артилерия и американски противотанкови ракети.

Искането за напускане на Югоизточна Сирия е било свързано с решението на администрацията на американския президент Доналд Тръмп да прекрати програмата на ЦРУ за подпомагане на въоръжени опозиционни групировки в Сирия, които се противопоставят на президента Башар ал Асад.

Програмата за подпомагане на сирийската опозиция по линия на ЦРУ беше осъществявана през последните няколко години. За нейния мащаб и резултати от ЦРУ публично не съобщаваха. Паралелно с нея Пентагонът изпълнява своята програма за "подпомагане и подготовка" на опозицията в Сирия за борба с терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава").