ЦРУ предупредило Украйна да не унищожава "Северен поток" месеци преди атака срещу газопроводите, след като получи сигнал от холандското военно разузнаване, съобщава Politico.

Холандската военна разузнавателна агенция MIVD получи информация за "предстояща атака" на Северен поток от неназован източник в Украйна през юни, три месеца преди поредица от подводни експлозии да ударят тръбите миналия септември, съвместно разследване на холандци и германци новинарските издания публикуват предавания във вторник.

Според плана, получен от MIVD, главнокомандващият на украинските въоръжени сили генерал Валерий Залужни е ръководил операцията срещу "Северен поток". В нея е участвал малък екип от водолази, пътуващи на ветроходна лодка и е трябвало да ще се проведе в средата на юни 2022 г.

След това холандските разузнавателни служби информираха САЩ, които се свързаха с Украйна чрез ЦРУ, за да ги предупредят, се казва в докладите.

WSJ: Германия търси следи за взрива на Северен поток в Полша

WSJ: Германия търси следи за взрива на Северен поток в Полша

Реконструиран е маршрута на яхтата, участвала в саботажа на газопроводите

Холандското правителство и MIVD отказаха да коментират пред NOS, Die Zeit и ARD съвместните си доклади.

Миналия септември газопроводите Северен поток 1 и 2, свързващи Русия с Германия през Балтийско море, бяха обект на две експлозии в това, което беше наречено акт на умишлен саботаж от шведските и датските власти.

Виновникът все още не е идентифициран.

В скорошно интервю с Axel Springer, компанията майка на POLITICO, украинският президент Володимир Зеленски отрече да е замесен в атаката.

"Аз съм президент и съответно давам заповеди, каза Зеленски. Нищо подобно не е направено от Украйна. Никога не бих постъпил по този начин."

Русия отново обвини "англосаксонците" за Северен поток

Русия отново обвини "англосаксонците" за Северен поток

Москва иска да участва в "прозрачно международно разследване"