Кремъл, коментирайки съобщение, че САЩ са знаели миналата година за украински план за нападение срещу газопроводите "Северен поток", заяви в четвъртък, че вече е повдигнал въпроса за възможното участие на "англосаксонците", предава Ройтерс.

Необясними експлозии миналия септември разрушиха както "Северен поток 1", така и новоизграденият "Северен поток 2", пренасящи газ от Русия до Германия под Балтийско море,

Вестник Washington Post съобщи във вторник, позовавайки се на изтекла информация, публикувана онлайн, че ЦРУ е научило миналия юни чрез европейска шпионска агенция, че екип от украински специални части от шест души възнамерява да взриви тръбопроводите.

"Вече говорихме за данните, които имаме за възможното участие на англосаксонците в тази терористична атака срещу международната енергийна инфраструктура", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери.

"Всички останали подробности трябва да бъдат разкрити в хода на прозрачно международно разследване, каквото в момента не се провежда, а руската страна е лишена от право да се присъедини към опитите за разследване.

Кремъл използва термина "англосаксонци" за Съединените щати и Великобритания.

Изпращането на руски войски в Украйна през февруари 2022 г. постави зависимостта на Европа от руския природен газ в центъра на политическите прожектори, а унищожаването на тръбопроводите "Северен поток" ускори преминаването на региона към други енергийни доставчици.

Взривовете станаха в икономическите зони на Швеция и Дания. И двете страни заявиха, че експлозиите са били умишлени, но все още не са установили кой е отговорен за тях. Тези страни и Германия провеждат разследвания.

Вашингтон и НАТО нарекоха инцидента "акт на саботаж". Москва обвини следователите, че се бавят и се опитват да прикрият кой стои зад атаката.

Русия скастри Германия, Швеция и Дания да разследват, а не да мътят водата за "Северен поток"

Русия скастри Германия, Швеция и Дания да разследват, а не да мътят водата за "Северен поток"

Москва привика посланиците на трите страни, за да протестира срещу липсата на резултати