Русия привика посланиците на Германия, Швеция и Дания, за да изрази протест поради "пълната липса на резултати" в разследването за установяване на извършителя на атаката срещу газопроводите "Северен поток", съобщава "Ройтерс".

През септември миналата година няколко необясними подводни експлозии разкъсаха газопроводите "Северен поток 1" и новоизградения "Северен поток 2", които свързват Русия и Германия през Балтийско море.

Взривовете станаха в икономическите зони на Швеция и Дания, като и според двете страни те са били умишлени. Все още обаче не е установено кой е извършителят. Двете страни и Германия разследват инцидента.

Руското външно министерство обвини и трите страни в умишлено забавяне и в опит да прикрият кой стои зад атаката.

От ведомството заявиха, че не са доволни от непрозрачния характер на разследването и отказа Русия да бъде включена в него.

Швеция търси усърдно, но още не знае кой е взривил "Северен поток"
Обновена

Швеция търси усърдно, но още не знае кой е взривил "Северен поток"

Основната версия е за спонсорирана от някоя държава група

"Беше отбелязано, че тези страни не са заинтересовани да установят истинските обстоятелства на диверсията. Напротив, те забавят усилията си и се опитват да прикрият следите и истинските извършители на престъплението, зад което според нас стоят добре известни страни", посочват от руското МВнР.

"Неслучайно "изтекли" невероятни версии (за случилото се) се пускат в медиите в опит да се размъти водата".

Съединените щати и НАТО нарекоха инцидента "акт на саботаж". От своя страна Москва обвини Запада. Нито една от страните обаче не е предоставила доказателства за твърденията си.

Руското външно министерство увери, че Москва ще продължи да се опитва да гарантира, че Германия, Дания и Швеция ще проведат т.нар. "обективно разследване" с участието на Русия.

ЦРУ и германското разузнаване подготвили алтернативна версия за взривяването на "Северен поток"

ЦРУ и германското разузнаване подготвили алтернативна версия за взривяването на "Северен поток"

Нови твърдения на американския разследващ журналист Сиймур Хърш