Централното разузнавателно управление на САЩ и германското разузнаване са били помолени да подготвят алтернативна версия за взривяването на газопровода "Северен поток 2". Това твърди американският разследващ журналист Сиймур Хърш, цитиран от ТАСС.

"Определени служители в ЦРУ са били помолени в сътрудничество с германското разузнаване да подготвят прикритие, което да предостави на американската и германската преса алтернативна версия за унищожаването на "Северен поток 2", написа журналистът в уебсайта си, позовавайки се на източник с достъп до дипломатическа информация.

Той отбелязва и че президентът на САЩ Джо Байдън и германският канцлер Олаф Шолц са обсъдили саботажа по време на посещението на Шолц във Вашингтон през март.

По думи на Хърш "Байдън и Шолц са провели 80-минутна среща, без помощници през по-голямата част от времето". Той посочи, че "някой с достъп до дипломатическо разузнаване му е казал, че е имало дискусия за разкриването на случая с газопровода".

Байдън от страх отложил взривяването на "Северен поток" от юни за септември?

Байдън от страх отложил взривяването на "Северен поток" от юни за септември?

Това твърди американският разследващ журналист Сиймур Хърш

Според друга статия на Хърш, публикувана на 8 февруари, експлозиви са били заложени под руските газопроводи "Северен поток" 1 и 2 от водолази на военноморските сили на САЩ с помощта на норвежки специалисти под прикритието на военното учение BALTOPS 22 през юни миналата година. Анонимен източник твърди, че американският президент лично е разрешил операцията след девет месеца дискусии с представители на администрацията, отговарящи за въпросите по сигурността. Хърш твърди, че Байдън от страх е отложил саботажа на газопроводите "Северен поток" от юни за септември 2022 г.

САЩ отрекоха твърденията на Хърш като напълно фалшиви и пълна измислица.

Русия пък поиска констатациите на журналиста по случая да бъдат обсъдени на извънредна среща на върха на НАТО.

Три теча в "Северен поток 1" и "Северен поток 2" бяха открити в рамките на няколко часа на 26 септември.

Първият от тях беше засечен на "Северен поток 2" близо до датския остров Борнхолм. Тогава бяха регистрирани две изтичания на Северен поток. Датската енергийна агенция съобщи, че голямо количество газ е навлязло в морето.

Вячеслав Володин: Байдън записа името си в историята като терорист

Вячеслав Володин: Байдън записа името си в историята като терорист

Взривни устройства под газопорводите Северен поток 1 и 2 били поставени от ВМС на САЩ

По-късно шведски сеизмолози съобщиха, че са регистрирали две експлозии по трасетата на тръбопровода.

Няколко дни по-късно шведската брегова охрана откри и четвърти теч по съоръженията.

Както Швеция, така и Дания, които проведоха разследване, заключиха, че четирите теча на "Северен поток" 1 и 2 са причинени от експлозии. Те обаче не уточниха кой може да е отговорен за аварията.

Западните лидери нарекоха инцидента умишлен акт на "саботаж", целящ да наруши европейската енергийна инфраструктура и доставки.

От своя страна Русия обвини Запада за експлозиите.

Швеция потвърди, че "Северен поток" е бил повреден умишлено

Швеция потвърди, че "Северен поток" е бил повреден умишлено

В района са открити останки от експлозиви