Остава неясно кой стои зад саботажа на газопроводите "Северен поток", свързващи Русия и Германия. Това заявиха от шведската прокуратура, която разследва инцидента, съобщава "Ройтерс".

"Работим безусловно и обръщаме всеки камък, без да оставяме нищо на случайността", увери прокурорът Матс Люнгквист.

"Надяваме се да можем да установим кой е извършил престъплението, но трябва да се отбележи, че вероятно това ще бъде трудно, предвид обстоятелствата", уточни обаче той.

"Извършителите вероятно са знаели, че ще оставят улики и в са се погрижили доказателствата да не сочат в една, а в няколко посоки. Това затруднява ясното посочване на един извършител", добави Люнгквист.

Той обаче заяви, че основният сценарий е, че спонсорирана от някоя държава група стои зад саботажа, но уточни, че версията за независима група също все още е "теоретично възможна".

По негови думи видът на експлозива, използван при атентатите, изключва "голяма част от участниците".

Три теча в "Северен поток 1" и "Северен поток 2" бяха открити в рамките на няколко часа на 26 септември. Първият от тях беше засечен на "Северен поток 2" близо до датския остров Борнхолм. Тогава бяха регистрирани две изтичания на Северен поток. Датската енергийна агенция съобщи, че голямо количество газ е навлязло в морето. По-късно шведски сеизмолози съобщиха, че са регистрирали две експлозии по трасетата на тръбопровода. Няколко дни по-късно шведската брегова охрана откри и четвърти теч по съоръженията.

Съединените щати и НАТО нарекоха атаките срещу газопроводите от септември 2022 г. "акт на саботаж". От своя страна Москва обвини Запада и призова Съвета за сигурност на ООН да проведе независимо разследване. Нито една от страните не е предоставила доказателства за твърденията си.

ЦРУ и германското разузнаване подготвили алтернативна версия за взривяването на "Северен поток"

ЦРУ и германското разузнаване подготвили алтернативна версия за взривяването на "Северен поток"

Нови твърдения на американския разследващ журналист Сиймур Хърш

Както Швеция, така и Дания, които проведоха разследване, заключиха, че четирите теча на "Северен поток" 1 и 2 са причинени от експлозии. Те обаче не уточниха кой може да е отговорен за аварията.

Западните страни, включително Германия, реагираха предпазливо на разследванията на взривовете, които поразиха руските газопроводи "Северен поток" миналата година, като заявиха, че според тях те са били умишлен акт, но отказаха да посочат кого смятат за отговорен.

В последните месеци се появиха няколко журналистически разследвания, които говорят за проукраинска следа, макар и без никакви доказателства за връзка към Киев.

През март пък американският разследващ журналист Сиймур Хърш заяви, че ЦРУ и германското разузнаване са били помолени да подготвят алтернативна версия за взривяването на газопровода "Северен поток 2".

Западът допуска украинско и полско участие зад взривовете по "Северен поток"

Западът допуска украинско и полско участие зад взривовете по "Северен поток"

Подобни предположения се основават на първоначалните заключения на германската страна

Според друга статия на Хърш, публикувана на 8 февруари, експлозиви са били заложени под руските газопроводи "Северен поток" 1 и 2 от водолази на военноморските сили на САЩ с помощта на норвежки специалисти под прикритието на военното учение BALTOPS 22 през юни миналата година. Анонимен източник твърди, че американският президент лично е разрешил операцията след девет месеца дискусии с представители на администрацията, отговарящи за въпросите по сигурността. Хърш твърди, че Байдън от страх е отложил саботажа на газопроводите "Северен поток" от юни за септември 2022 г.

САЩ отрекоха твърденията на Хърш като напълно фалшиви и пълна измислица.

Русия пък поиска констатациите на журналиста по случая да бъдат обсъдени на извънредна среща на върха на НАТО.

Зеленски отрече участие на Украйна в експлозиите на "Северен поток"

Зеленски отрече участие на Украйна в експлозиите на "Северен поток"

Според него, целта е да се очерни страната му