Западни разследващи признават участието на правителствата на Полша или Украйна във взривяването на газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2". Нито Европа, нито НАТО се стремят да стигнат до дъното на истината при разследването на този саботаж, според тях.

Това съобщи в понеделник в електронната си версия вестник The Washington Post.

Подобни предположения се основават на първоначалните заключения на германската страна.

"Според някои официални лица Полша може да е имала мотив - тя е сред най-шумните критици на "Северен поток" от стартирането на проекта в края на 90-те години на миналия век и предупреди, че газопроводът, минаващ от Западна Русия до Германия, може да доведе до енергийна зависимост Европа от Кремъл", обяснява изданието.

Русия ще иска обезщетение за взривовете по "Северен поток"

Русия ще иска обезщетение за взривовете по "Северен поток"

Москва настоява за открито международно разследване с нейно участие

Припомняме, че Русия може да поиска обезщетение за щетите от взривовете по газопроводите "Северен поток". Това съобщи в края на март ръководителят на отдела по икономическо сътрудничество в руското външно министерство Дмитрий Биричевски.

По газопроводите, които свързват Русия и Германия под Балтийско море, бяха регистрирани няколко необясними експлозии през септември миналата година, които Москва нарече акт на "международен тероризъм".

Според Москва, западните страни се противопоставят на проекторезолюция за Съвета за сигурност на ООН, в която се призовава за независимо международно разследване на взривовете на "Северен поток".

Три теча в "Северен поток 1" и "Северен поток 2" бяха открити в рамките на няколко часа на 26 септември. Първият от тях беше засечен на "Северен поток 2" близо до датския остров Борнхолм. Тогава бяха регистрирани две изтичания на Северен поток. Датската енергийна агенция съобщи, че голямо количество газ е навлязло в морето. По-късно шведски сеизмолози съобщиха, че са регистрирали две експлозии по трасетата на тръбопровода. Няколко дни по-късно шведската брегова охрана откри и четвърти теч по съоръженията.

Съединените щати и НАТО нарекоха атаките срещу газопроводите от септември 2022 г. "акт на саботаж". От своя страна Москва обвини Запада и призова Съвета за сигурност на ООН да проведе независимо разследване. Нито една от страните не е предоставила доказателства за твърденията си.

Съветът за сигурност на ООН гласува резолюцията за "Северен поток"

Съветът за сигурност на ООН гласува резолюцията за "Северен поток"

Предлага се Гутериш да създаде международна независима комисия за разследване

Както Швеция, така и Дания, които проведоха разследване, заключиха, че четирите теча на "Северен поток" 1 и 2 са причинени от експлозии. Те обаче не уточниха кой може да е отговорен за аварията.

Западните страни, включително Германия, реагираха предпазливо на разследванията на взривовете, които поразиха руските газопроводи "Северен поток" миналата година, като заявиха, че според тях те са били умишлен акт, но отказаха да посочат кого смятат за отговорен.

В последния месец се появиха няколко журналистически разследвания, които говорят за проукраинска следа, макар и без никакви доказателства за връзка към Киев.

Датските военни вадят обект край газопровода „Северен поток 2“

Датските военни вадят обект край газопровода „Северен поток 2“

Изпратена е покана и до оператора