Русия може да поиска обезщетение за щетите от взривовете по газопроводите "Северен поток". Това съобщи ръководителят на отдела по икономическо сътрудничество в руското външно министерство Дмитрий Биричевски, цитиран от "Ройтерс" и РИА Новости.

По газопроводите, които свързват Русия и Германия под Балтийско море, бяха регистрирани няколко необясними експлозии през септември миналата година, които Москва нарече акт на "международен тероризъм".

"Не изключваме по-късно да бъде повдигнат въпросът за компенсации за щетите вследствие на експлозията на газопровода "Северен поток", отбеляза руският дипломат.

Той посочи, че западните страни се противопоставят на подготвената от Русия проекторезолюция за Съвета за сигурност на ООН, в която се призовава за независимо международно разследване на взривовете на "Северен поток".

Русия: Германия, Швеция, Дания не съдействаха за разследването на Северен поток

Русия: Германия, Швеция, Дания не съдействаха за разследването на Северен поток

А Москва предложила на трите страни да създадат съвместни екипи

"Въпреки това възнамеряваме да продължим да настояваме за цялостно и открито международно разследване със задължителното участие на руски представители", подчерта Биричевски.

Три теча в "Северен поток 1" и "Северен поток 2" бяха открити в рамките на няколко часа на 26 септември. Първият от тях беше засечен на "Северен поток 2" близо до датския остров Борнхолм. Тогава бяха регистрирани две изтичания на Северен поток. Датската енергийна агенция съобщи, че голямо количество газ е навлязло в морето. По-късно шведски сеизмолози съобщиха, че са регистрирали две експлозии по трасетата на тръбопровода. Няколко дни по-късно шведската брегова охрана откри и четвърти теч по съоръженията.

Съединените щати и НАТО нарекоха атаките срещу газопроводите от септември 2022 г. "акт на саботаж". От своя страна Москва обвини Запада и призова Съвета за сигурност на ООН да проведе независимо разследване. Нито една от страните не е предоставила доказателства за твърденията си.

Руският съвет по сигурност не вярва на украинската следа при взривовете на "Северен поток"

Руският съвет по сигурност не вярва на украинската следа при взривовете на "Северен поток"

"Украинската следа", има за цел да обърка публиката, смята Николай Патрушев

Както Швеция, така и Дания, които проведоха разследване, заключиха, че четирите теча на "Северен поток" 1 и 2 са причинени от експлозии. Те обаче не уточниха кой може да е отговорен за аварията.

Западните страни, включително Германия, реагираха предпазливо на разследванията на взривовете, които поразиха руските газопроводи "Северен поток" миналата година, като заявиха, че според тях те са били умишлен акт, но отказаха да посочат кого смятат за отговорен.

В последния месец се появиха няколко журналистически разследвания, които говорят за проукраинска следа, макар и без никакви доказателства за връзка към Киев.

Датските военни вадят обект край газопровода „Северен поток 2“

Датските военни вадят обект край газопровода „Северен поток 2“

Изпратена е покана и до оператора