Руските власти не знаят кои точно са организаторите и извършителите на експлозията на газопровода "Северен поток".

Това каза секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев и смятан за един от най-приближените на руския президент Владимир Путин. Русия продължава да настоява за провеждане на международно независимо разследване, с нейно участие.

"Подчертавам, че всякакви обвинения, които не са подкрепени от резултати от безпристрастно разследване, не могат да бъдат достоверни. Затова Москва настоява за провеждане на обективно разследване с участието на Русия и други заинтересовани държави. Без такова разследване и с изказване на едностранни и субективни версии за терористичната атака не се обяснява нищо", настоява Патрушев.

Припомняме, в отделни публикации по темата миналата седмица излязоха няколко издания: Washington post, Die Zeit, New York Times и Der Spiegel. Руските медии преди това обаче широко разпространяваха твърденията в блог на Сиймур Хърш, според когото администрацията на президента на САЩ Джо Байдън стои зад операцията.

Български паспорт открит при разследването за "Северен поток"

Български паспорт открит при разследването за "Северен поток"

Документът е фалшив, но с много добра изработка

Ситуацията, смята той, след публикуване на версията за "украинската следа", има за цел да обърка публиката и да се обоснове на въображаемо изтичане на данни, публикувани без позоваване на реален източник. Според Патрушев медиите тенденциозно прокарват тезата за съпричастността на Киев или т.нар украинска следа, за да внушат всъщност "несъпричастността" на Великобритания и САЩ към взривовете. По думите на Николай Патрушев западните медии са назначили виновник - някаква група укарински терористи, но той не вярва на версията.

"Ако вестниците с патос твърдят, че група украински терористи са извършили диверсията, трябва да се запитаме дали изобщо има такава група и способна ли е тя по принцип да го извърши", каза Патрушев. Идеята, че Съединените щати и Великобритания не са замесени в терористичната атака, очевидно се пропагандирала, опряна на "липсата на способност на публиката да мисли логично, включително и по метода на изключването".

"Решавайки задачата за прикриване на истинските клиенти на престъплението, проправителствените англосаксонски медии по нареждане отгоре посочиха виновника - определена група украински терористи. Освен това, по същество за пореден път посочвайки, терористичния характер на сегашния киевски режим."

Версията на Николай Патрушев е, че диверсията на "Северен поток" най-вероятно е била подготвена по указания на САЩ и НАТО.

Той обръща внимание, че за извършването на такива действия, са нужни специални части с специална подготовка, а и подходящо оборудване. САЩ и Англия определено ги имат; други страни от НАТО също използват бойни плувци за изпълнение на диверсионни мисии, но само "с одобрението и подкрепата на страната, която диктува основния дневен ред в Северноатлантическия алианс", е логическото обяснение секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация.

Подоляк: Киев не е замесен в атаката на "Северен поток"

Подоляк: Киев не е замесен в атаката на "Северен поток"

Украйна няма информация кой точно е замесен

Патрушев иска да се мисли и за това кой има полза от този терористичен акт. "Полезни ли са експлозиите за Украйна или Германия? Киев нищо не е загубил и не се е облагодетелствал от унищожаването на газопровода, по който Русия снабдяваше с природен газ Европа, посочва Патрушев.

Освен това на режима на украинския президент Володимир Зеленски, който и до този момент стои в Берлин с протегната ръка за увеличаване на военната и друга помощ, извършване на такова действие, такъв акт не му върши работа", казва той.

Германия, по думите на Патрушев, също няма изгода от саботажа, тъй като от много години се опитва да изгради икономиката си на базата на комбинация от евтини енергийни ресурси от Русия и високи технологии, а спирането на "Северен поток" ще доведе до спад в германската икономика. В същото време, отбеляза Патрушев, отдавна е ясно, че съвременната германска държава не е независима: Вашингтон налага своята икономическа и екологична политика на Берлин, както и държи в страната 35-хиляден военен контингент.

Три теча в "Северен поток 1" и "Северен поток 2" бяха открити в рамките на няколко часа на 26 септември. Първият от тях беше засечен на непуснатия в експлоатация "Северен поток 2" близо до датския остров Борнхолм. Тогава бяха регистрирани две изтичания на Северен поток. Датската енергийна агенция съобщи, че голямо количество газ е навлязло в морето. По-късно шведски сеизмолози съобщиха, че са регистрирали две експлозии по трасетата на тръбопровода. Няколко дни по-късно шведската брегова охрана откри и четвърти теч по съоръженията. 

Дания, Швеция и Германия започнаха собствени разследвания. До този момент следователи в Швеция обявиха заключението си, че взривовете са акт на умишлен саботаж, но без да посочи конкретен виновник.

Северен поток 2 така и не влезе в експлоатация, въпреки че е изграден и преминал техническите изпитания - причина бе започването на войната в Украйна. Преди войната не веднъж точно украинските власти предупреждаваха, че тръбата има за цел да пренасочи газовите потоци и така транзитните пътища изцяло да заобиколят страната. Скептични към германо-руския проект бяха и от САЩ, които наложиха и санкции. Северен поток 1 обаче бе една от основните тръби, по които влизаше руски газ в Европа. Въпреки че доставките по тръбата бяха силно намалени след стартирането на т.нар. "специална военна операция" този маршрут си оставаше решаващ за снабдяването на германската икономика. След саботажите обаче доставките прекъснаха напълно, а Русия изрази съмнение, че е нужно да се влагат инвестиции за ремонт на тръбите.