Откриха българска следа при разследването на взрива на газопровода "Северен поток" в края на септември.  Поне един от фалшивите паспорти, използвани за наемане на яхта, е български, съобщи Der Spiegel.

Изданието цитира разследване на германските медии ARD и DerZeit.

Шестима души са наели яхта в Рощок, за което представили фалшиви паспорти с много добро качество на изработка. В яхтата са открити следи от експлозиви.

Русия дава на Съвета за сигурност кореспонденция за "Северен поток"

Русия дава на Съвета за сигурност кореспонденция за "Северен поток"

Според Москва става въпрос за саботаж

Водят се три отделни разследвания за саботажа - в Швеция, Дания и Германия.

Припомняме, че ден по-рано Русия обяви, че скоро ще разпространи в Съвета за сигурност на ООН кореспонденцията с Германия, Дания и Швеция относно разследването на саботажа в "Северен поток".

Това заяви в четвъртък Дмитрий Полянски, първи заместник-постоянен представител на Руската федерация в ООН.

"Отказват всякакъв достъп до информация, отказват всякакво участие, въпреки че ние сме заинтересована страна. Ние трябва да участваме в това в разследването. Но те просто ни пишат писма, казват: "Ние правим това, което правим, а вие правят бизнес, каза той. За да бъдем прозрачни, скоро ще публикуваме тази кореспонденция и ще я разпространим сред членовете на Съвета за сигурност на ООН, добави Полянски.

Дни по-рано европейските служители не пожелаха да коментират в сряда с докладите, че проукраинска група е извършила атаките срещу газопроводите "Северен поток" миналата година

Високопоставен дипломат от ЕС също предупреди "срещу опасността да попаднем в капана на руските разкази".

Докладите за бомба не изключват възможността саботажът на тръбопровода да е фалшив флаг за опетняване на Украйна.

В ЕС се дистанцират от информацията за взривовете на Северен поток

В ЕС се дистанцират от информацията за взривовете на Северен поток

Дипломати в Брюксел изглеждат изненадани, а в европейските столици започват да оценяват възможните политически щети

Експлозиите през миналия септември направиха дупки както в тръбопроводите "Северен поток 1", така и в един от двата тръбопровода "Северен поток 2", които са построени за пренос на руски природен газ до Германия.

Съвместно германско медийно разследване, публикувано във вторник вечерта, показва, че украинци може да са замесени в подводните експлозии в Балтийско море. "Ню Йорк Таймс" подкрепи констатациите в собствения си доклад, в който се казва, че американски служители са прегледали подобна разузнавателна информация. Украинското правителство обаче отрече да е замесено и докладите не свързват пряко Киев със саботажа.

Твърденията, ако са верни, биха могли да навредят на обществената подкрепа за неотстъпчивата подкрепа на Европа за Украйна - особено в Германия, която разследва експлозията заедно с Швеция и Дания. Но служителите запазиха възможността на една ръка разстояние.