Русия скоро ще разпространи в Съвета за сигурност на ООН кореспонденцията с Германия, Дания и Швеция относно разследването на саботажа в "Северен поток".

Това заяви в четвъртък Дмитрий Полянски, първи заместник-постоянен представител на Руската федерация в ООН, в интервю за YouTube канала The Dive.

В ЕС се дистанцират от информацията за взривовете на Северен поток

В ЕС се дистанцират от информацията за взривовете на Северен поток

Дипломати в Брюксел изглеждат изненадани, а в европейските столици започват да оценяват възможните политически щети

"Отказват всякакъв достъп до информация, отказват всякакво участие, въпреки че ние сме заинтересована страна. Ние трябва да участваме в това в разследването. Но те просто ни пишат писма, казват: "Ние правим това, което правим, а вие правят бизнес, каза той. За да бъдем прозрачни, скоро ще публикуваме тази кореспонденция и ще я разпространим сред членовете на Съвета за сигурност на ООН, добави Полянски.

Припомняме, че дни по-рано европейските служители не пожелаха да коментират в сряда с докладите, че проукраинска група е извършила атаките срещу газопроводите "Северен поток" миналата година

Високопоставен дипломат от ЕС също предупреди "срещу опасността да попаднем в капана на руските разкази".

Докладите за бомба не изключват възможността саботажът на тръбопровода да е фалшив флаг за опетняване на Украйна.

Експлозиите през миналия септември направиха дупки както в тръбопроводите "Северен поток 1", така и в един от двата тръбопровода "Северен поток 2", които са построени за пренос на руски природен газ до Германия.

Шест месеца след взривовете на Северен поток - извършителят все още е неизвестен

Шест месеца след взривовете на Северен поток - извършителят все още е неизвестен

Все още няма доказателства от мястото на взрива, които конкретно да свързват саботажа с която и да е държава

Съвместно германско медийно разследване, публикувано във вторник вечерта, показва, че украинци може да са замесени в подводните експлозии в Балтийско море. "Ню Йорк Таймс" подкрепи констатациите в собствения си доклад, в който се казва, че американски служители са прегледали подобна разузнавателна информация. Украинското правителство обаче отрече да е замесено и докладите не свързват пряко Киев със саботажа.

Твърденията, ако са верни, биха могли да навредят на обществената подкрепа за неотстъпчивата подкрепа на Европа за Украйна - особено в Германия, която разследва експлозията заедно с Швеция и Дания. Но служителите запазиха възможността на една ръка разстояние.