На този етап германските разследващи не разполагат с доказателства, че Русия стои зад експлозиите по газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2". "В момента това не може да бъде доказано, разследванията продължават", заяви главният прокурор на Германия Петер Франк пред вестник Welt am Sonntag.

С помощта на два изследователски кораба са взети проби от вода и почва, както и остатъци от тръбопроводите, а мястото на престъплението е подробно документирано. "В момента правим съдебна оценка на всичко това", казва Франк.

Швеция потвърди, че "Северен поток" е бил повреден умишлено

Швеция потвърди, че "Северен поток" е бил повреден умишлено

В района са открити останки от експлозиви

В края на септември след експлозии в близост до датския остров Борнхолм в Балтийско море бяха открити общо четири теча от двата тръбопровода. През ноември шведските органи излязоха със заключението, че става въпрос за сериозен саботаж. И до този момент разследването не е посочило отговорния за саботажа.

Местата на взрива се намират в международни води в изключителните икономически зони на Дания и Швеция. И двете страни провеждат собствени разследвания.

Главният прокурор Петер Франк уверява, че разследващите в Дания, Швеция и Германия поддържат връзка и обменят информация.

Русия поразена от Швеция за разследването на взривовете по "Северен поток"

Русия поразена от Швеция за разследването на взривовете по "Северен поток"

Стокхолм отказва да взаимодейства с Москва по случая