Датската агенция по енергетика покани оператора на газопровода "Северен поток 2" да участва в изваждането на открит в близост обект. Поканата е публикувана в изявление на агенцията, публикувано в четвъртък и на сайта.

"За да се изясни допълнително естеството на обекта, датските власти решиха да повдигнат обекта със съдействието на датското министерство на отбраната. В тази връзка Датската агенция по енергетика отправя покана собственика на газопровода - Nord Stream 2 AG, да участва в операцията", се казва в документа. Съобщава се, че агенцията очаква отговор от оператора.

Съответните датски органи са разгледали обекта, като остава оценката, че той не представлява непосредствен риск за безопасността. Обектът е цилиндричен, с височина около 40 см и диаметър 10 см. Възможно е обектът да е морски димен буй, гласи информацията за него, а датските военни предоставят и изображение.

Операцията ще се проведе с оглед на по-нататъшното изясняване на естеството на обекта.

Съответните органи ще предоставят допълнителна информация, когато това е възможно.

Снимка 611550

Източник: ens.dk

Три теча в "Северен поток 1" и "Северен поток 2" бяха открити в рамките на няколко часа на 26 септември. Първият от тях беше засечен на "Северен поток 2" близо до датския остров Борнхолм. Тогава бяха регистрирани две изтичания на Северен поток. Датската енергийна агенция съобщи, че голямо количество газ е навлязло в морето. По-късно шведски сеизмолози съобщиха, че са регистрирали две експлозии по трасетата на тръбопровода. Няколко дни по-късно шведската брегова охрана откри и четвърти теч по съоръженията.

Съединените щати и НАТО нарекоха атаките срещу газопроводите от септември 2022 г. "акт на саботаж". От своя страна Москва обвини Запада и призова Съвета за сигурност на ООН да проведе независимо разследване. Нито една от страните не е предоставила доказателства за твърденията си.

Както Швеция, така и Дания, които проведоха разследване, заключиха, че четирите теча на "Северен поток" 1 и 2 са причинени от експлозии. Те обаче не уточниха кой може да е отговорен за аварията. 

Шест месеца след взривовете на Северен поток - извършителят все още е неизвестен

Шест месеца след взривовете на Северен поток - извършителят все още е неизвестен

Все още няма доказателства от мястото на взрива, които конкретно да свързват саботажа с която и да е държава

Западните страни, включително Германия, реагираха предпазливо на разследванията на взривовете, които поразиха руските газопроводи "Северен поток" миналата година, като заявиха, че според тях те са били умишлен акт, но отказаха да посочат кого смятат за отговорен.

В последния месец се появиха няколко журналистически разследвания, които говорят за проукраинска следа, макар и без никакви доказателства за връзка към Киев.

Die Zeit: Яхта, полска фирма, украинец, следи от взрив и… разследващите мълчат

Die Zeit: Яхта, полска фирма, украинец, следи от взрив и… разследващите мълчат

Не се изключва и операция под „фалшив флаг“