Президентът на Украйна Володимир Зеленски в петък отрече участие на Украйна в есенните експлозии по подводните газопроводи "Северен поток". Той счита, че такава информация има за цел забавяне на помощта за украинците.

"Що се отнася до взривовете на "Северен поток, ние нямаме нищо общо с това", каза Зеленски на съвместна пресконференция с министър-председателя на Финландия Сана Марин в Киев на 9 март, предаде "Укринформ". Мисля, че това е само в полза на Руската федерация или има и някои бизнес групи, които са заинтересовани да не бъдат наложени мощни санкции, защото техният бизнес страда, а такива групи може да има не само в Русия", каза Зеленски.

Български паспорт открит при разследването за "Северен поток"

Български паспорт открит при разследването за "Северен поток"

Документът е фалшив, но с много добра изработка

Той подчерта, че в момента Украйна се бори с врага Русия, но добави, че все още има борба с "хора, които не виждат нищо друго освен пари", чийто бизнес страда от намаляването на търговията с терористичната държава и т.н.

Президентът каза още, че има трети страни, които позволяват на Руската федерация да заобикаля санкциите. От една страна, те подкрепят Украйна, нашия суверенитет, дори изпращат нещо на Украйна, разбирате ли, за показност. А от друга страна, те заобикалят санкциите, печелят десетки милиарди долари и засилват търговията с Русия Федерация в сравнение с предвоенния период", отбеляза президентът.

Според него това засяга много страни, дори членки на ЕС и НАТО.

В края на септември 2022 г. се появиха четири теча на участъци от газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2" в изключителните икономически зони на Дания и Швеция в резултат на експлозии по протежение на тръбопроводите близо до остров Борнхолм в Балтийско море .

Разследването на диверсията, извършено с участието на компетентните органи на Швеция, Германия и Дания, продължава. Много държави са склонни да вярват, че взривовете са инициирани от Руската федерация. Русия отрича да е замесена в инцидента.

Русия дава на Съвета за сигурност кореспонденция за "Северен поток"

Русия дава на Съвета за сигурност кореспонденция за "Северен поток"

Според Москва става въпрос за саботаж

На 7 март няколко чуждестранни медии, по-специално германски издания и The New York Times, съобщиха за предполагаемото участие на "проукраински групи" в инцидента.

Германското правителство заяви, че към момента няма резултати от разследването.

Припомняме, че в петък се появиха спекулации и за българска следа. Български паспорт бе намерен на наета от предполагаемите атентатори яхта. Паспортите са фалшиви.