Координираната от американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ) военна помощ за бунтовниците в Северозападна Сирия е била замразена, откакто те бяха подложени на мащабна ислямистка атака през миналия месец.

Това са разкрили източници от редиците на бунтовниците, пораждайки съмнения относно чуждестранната подкрепа, която е ключова за тяхната война срещу сирийския президент Башар ал Асад, отбелязва "Ройтерс".

Представители на бунтовниците са казали, че никакво официално обяснение не е било дадено за този ход, макар че няколко от тях са заявили, че смятат, че основната цел била да се предотврати оръжия и пари в брой да попаднат в ръцете на ислямски екстремисти. Но те са подчертали, че очакват замразяването на помощта да бъде временно.

Спирането на помощта, която включваше заплати, обучение, боеприпаси и в някои случаи управляеми противотанкови ракети, е в отговор на джихадистките атаки и нямало нищо общо с американския президент Доналд Тръмп, който наследи Барак Обам през януари. Това са уверили двама американски правителствени служители, запознати с делата на ЦРУ по въпроса.

Замразяването отразява проблемите, пред които са изправени бунтовниците от Свободната сирийска армия в почти 6-годишния бунт срещу Асад, който сега изглежда военно неуязвим в западните части на Сирия, до голяма степен благодарение на пряката намеса на негова страна на Русия и Иран.

"Реалността е, че са налице промени в района, а тези промени неизбежно имат последици", посочил представител на една от засегнатите бунтовнически групировки. По думите му, никаква военна помощ не може "да влезе в момента, докато нещата не се организират. Налице е ново споразумение, но нищо все още не е добило ясна форма".

Подкрепата за проверените фракции на Свободната сирийска армия включва помощи от Турция, Катар и Саудитска Арабия - държави, които са против Асад. Това е един от няколкото канала за чуждестранна помощ за бунтовниците. Другите все още функционират.

ЦРУ са отказали коментар относно информациите за замразяване на подкрепата. Катарски официален представител заявил, че правителството нямало какво да каже по темата. Турски правителствени служители са посочили, че не можели да обсъждат "оперативни подробности". Саудитска Арабия също мълчи.