Украинското разузнаване проверява изявленията на бунтовниците туареги от Мали за готовността им да предадат на Киев пленени руски наемници, които преди това са воювали в състава на ЧВК "Вагнер", съобщи Андрей Юсов, представител на Главното разузнавателно управление (ГУР) на Министерството на отбраната.

"Това е чувствителна информация. Такива данни съществуват и се проверяват. Няма да коментираме подробности", каза Юсов по телевизията (цитиран от украинската държавна агенция Укринформ).

През уикенда стана известно, че при засада, организирана от туарегите на малийско-алжирската граница, са били убити десетки бивши наемници на ЧВК Вагнер, които са били част от руския Африкански корпус. Това са най-големите загуби на ЧВК за цялото време на присъствието й в Африка.

Според бунтовниците са били заловени редица наемници, но тази информация не е официално потвърдена. Русия не коментира данните за пленени руски бойци.

Представителят на ГУР отбеляза, че Русия е използвала наемниците на ЧВК "Вагнер" за решаване на своите геополитически и икономически проблеми, включително смяна на правителства, но напоследък губи контрол.

"Днес целият свят вижда, че всъщност това вече не е същият потенциал и възможностите на Русия далеч не са същите. Това означава, че ще има по-малко нови поръчки и ще се разчита на тях като надежден инструмент за решаване на проблемите в региона", каза Юсов.

Междувременно в понеделник украинското издание Kyiv Post съобщи, че се е сдобило със снимка, на която се вижда как бунтовниците туареги в Мали държат украинския флаг.

Снимката, според журналисти, е направена малко след като конвой от руски и малийски войници е попаднал в засада.

Според KyivPost украинските сили за сигурност са склонни да смятат снимката за автентична, но все още няма независимо потвърждение за това.

Източници от украинските сили за сигурност казаха, че вероятно туарегите са решили да изразят подкрепата и благодарността си към Украйна, която преследва вагнеровците, със снимка с украинския флаг.

Туарегите в Мали се застъпват за създаването на независима държава Азавад.

Хунтата в Мали подписа споразумение за сътрудничество с Росатом

Хунтата в Мали подписа споразумение за сътрудничество с Росатом

Обсъдена е възможността за изграждане на атомна електроцентрала в страната