Социалната мрежа "Туитър" блокира профила на върховния вожд на Иран Али Хаменеи, след като по-рано днес канцеларията на Хаменеи публикува фотомонтаж на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, който играе голф под сянката на военен самолет, заедно с обещанието да отмъсти за смъртоносната атака на безпилотен самолет в началото на миналата 2020 година.

Хаменеи има няколко профила в "Туитър", като останалите все още работят.

Публикацията в профила на Хаменеи предупреждаваше, че няма избягване от разплатата за американския удар край летището в Багдад, при който беше убит началникът на иранските военни операции в чужбина ген. Касем Солеймани и неговия иракски помощник.

"Отмъщението е неизбежно. Убиецът на Солеймани и човекът, който е дал заповедите, трябва да се изправят пред отмъщение", се изтъкваше в публикацията.

"Отмъщението може да се случи във всеки момент", се допълваше в заплахата. 

Тръмп напусна Белия дом в сряда и отлетя за голф клуба си Мар-а-Лаго във Флорида, без да присъства на инаугурацията на своя наследник Джо Байдън.

Хаменеи заплаши: Иран може да удари Тръмп, докато играе голф

Хаменеи заплаши: Иран може да удари Тръмп, докато играе голф

"Отмъщението е неизбежно"

Иранските власти многократно обещаха, че Солеймани ще бъде отмъстен.

По-рано този месец, на първата годишнина от убийството му, шефът на съдебната система Ебрахим Раиси предупреди, че дори Тръмп не е "имунизиран от правосъдие" и че убийците на Солеймани "няма да бъдат в безопасност никъде по света".

"Туитър" блокира профила на Тръмп след щурма на сградата на Конгреса на САЩ  (Капитолия), позовавайки се на "риска от по-нататъшно подбуждане към насилие".

Социалната платформа беше под нарастващ натиск да предприеме по-нататъшни действия срещу Тръмп след кръвопролитния метеж на 6 януари. "Туитър" първоначално блокира профила на Тръмп за 12 часа, след като той публикува видеоклип, който повтаря лъжливите му твърдения за изборна измама и похвали поддръжниците си, нахлули в Капитолия.