С флаг на Конфедерацията близо до поле, задимено от оръдейни залпове, където се провежда възстановка на битка от Гражданска война преди 155 години, Лари Колдуел Пиърси-младши обяснява, че вижда нова война в САЩ - и роля за себе си във всяка битка, пише "Ройтерс".

"Всичко това ще бъде партизанска война, а не това нещо на открито", допълва той, като посочва битката при Сидър Крийк от 1864 г. в Мидълтън, Вирджиния. "Вероятно бих бил офицер в тези усилия."

62-годишният Пиърси е един от мотоциклетистите, известни като "механизирана конница" на синовете на ветераните от Конфедерацията, които имат приблизително 30 000 членове и се описва като "неполитическа организация за наследство", която съхранява историята и наследството на войниците от Конфедерацията през Гражданската война 1861-1865 г.

Той е и яростен привърженик на президента Доналд Тръмп.

Докато демократите настояват за импийчмънт на Тръмп и възникват спорове за това дали да бъдат премахнати паметници на конфедеративни генерали като Робърт Лий и Стоунъл Джаксън, Пиърси предупреждава, че предстои нова гражданска война.

"Гледате към селските райони и не ни виждате, но нас ни има и много ще излязат от тези хълмове, ако нещата продължават да се влошава. Вероятно всички членове на ветераните от Конфедерацията".

Синовете на ветерани от Конфедерацията, която ограничава членството до мъже с предци, ветерани от Гражданската война, не се стреми да се отдели от нацията или да възроди робството. Но те казват, че се опитват да запазят честта на Конфедерацията, като празнуват нейното знаме, паметници и други символи, които са широко критикувани като почит към институционалния расизъм.

"#CivilWar2" се появи в Туитър през септември, след като Тръмп цитира пастор в публикация в "Туитър", казвайки, че "ще предизвика гражданска война" в САЩ, ако бъде отстранен от длъжност.

На следващия ден десни милиции Oath Keepers потвърдиха туита на Тръмп в своя публикация: "Това е истината. Това е мястото, където сме. Ние сме на прага на гореща гражданска война. Както през 1859 г."

Мери Маккорд, която ръководи отдела за правосъдие на Министерството на правосъдието от 2016 г. до май 2017 г., отбелязва техния отговора и на други въоръжени групировки подкрепящи Тръмп и заявява, че членовете са показали готовността си да предприемат действия въз основа на коментарите на президента.

Белият дом не отговори на искане за коментар.

Въпреки че няма доказателства, че радикални групировки отдясно или отляво организират военна кампания за потапяне на страната в гражданска война, редица нападения през последните години предизвикват опасения за скок на политическото насилие.

Една жена е убита, когато бял националист връхлетя с колата си в контра протестиращи на митинг на десни екстремисти в Шарлотесвил, Вирджиния, през 2017 година.

През август заподозрян бял националист застреля 22 души в магазин Walmart в Ел Пасо, Тексас, малко след публикуването на антииспански манифест в интернет.

Засилва се реториката за предстояща гражданска война, заявява Дж. Дж. Макнаб, специалист по антиправителствен екстремизъм в Програмата за екстремизъм на университета Джордж Вашингтон. "Преди бяха само онези момчета от милициите, които казваха тези неща, сега вече е напълно мейнстрийм", обяснява тя.

Тя посочва видеоклип в YouTube, публикуван през юни, който достига 1,4 милиона гледания. Видеото описва как електрическата мрежа в "големите леви градове" може да бъде разбита и че друга гражданска война е неизбежна и ще бъде спечелена от дясното крило.

Институтът за политика и обществени услуги на университета Джорджтаун този месец пусна анкета, според която мнозинството от американците смятат, че политическите, расовите и класовите разделения се влошават и че средният избирател смята, че САЩ са на две трети от пътя към ръба на гражданска война.

Привържениците на Тръмп при възстановката на Сидър Крийк заявяват, че демократичната опозиция срещу президента възпламенява стари разриви в американското общество и притиска някои до крайни позиции.

"Има някои синове на ветерани от Конфедерацията, които могат да започнат да стрелят още утре", коментира Джейк Дженет, 79-годишен, който играе генерал Лий.

Той и неговият приятел Уейн Нюнам, който представлява генерал-лейтенанта на Лий Джубал Ърли, заявяват, че са били част от групата, но са напуснали, защото не са харесали насилствения завой, който предприемат някои членове.

Дейв Кларк, който раздава литература и стоки на Синове на конфедеративните ветерани при възстановката, коментира, че насилствените борещи се за превъзходството на бялата раса са си присвоили знамето на Конфедерацията и че той вярва в системата на управление на САЩ за разрешаване на различията по мирен начин.

"Вероятно тук има хора, които имат в багажниците си АК-47, но това не е отговорът. Вече сме го правили. Това не е начинът", допълва Джанет, спомняйки си собствената си военна служба във Виетнам и посещението на сина му във Афганистан.

Той също подкрепя Тръмп и вярва, че най-добрият начин да се избегне война би било "тоталното унищожение на либералите" на избори, в които Тръмп иска втори четиригодишен мандат през 2020 г.

70-годишният Нюнам коментира, че смята, че САЩ са излекувани от Гражданската война до 20-те години на миналия век, но "се връщат" към състояние на поляризация. Той обвинява главно либералната съпротива срещу Тръмп за разделението, но признава, че някои от туитовете на Тръмп не помагат.

"Недоволството е там и е лесно да се натрупа отново. Социалните медии позволиха на хората да бъдат гадни един към друг, без да се налага да се сблъскват с тях очи в очи. Може би Тръмпстър извади малко това. Бог знае някои сутрини, бих искал той да поспи малко до по-късно", допълва той с усмивка.